Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mexiko za múr zaplatí
Zdielať na

Mexiko za múr zaplatí

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump aj naďalej odmieta možnosť, že by Mexiko nezaplatilo svoj diel za plánovaný múr, ktorý má stáť na hraniciach medzi dvomi krajinami. A nezmenilo sa to ani po telefonickom rozhovore Trumpa s mexickým prezidentom Peña Nietom.

Americký prezident Donald Trump odmietol žiadosť mexického prezidenta Enriqueho Peña Nieta. Ten žiadal Trumpa, aby vyhlásil, že Mexiko nemusí zaplatiť za výstavbu hraničného múru s USA.

Informáciu Trump prezentoval počas vystúpenia na podporu kampane republikánskeho kandidáta v doplňujúcich voľbách do kongresovej Snemovne reprezentantov v západnej časti Pensylvánie. Trump minulý mesiac telefonoval s mexickou hlavou štátu. Nieto po tomto rozhovore odložil plán návštevy Bieleho domu.

Trump se o telefonáte zmienil, keď dav v obci Moon Township začal skandovať: "Postavte ten múr".

Trump označil Nieta za "skutočne dobrého chlapa", ktorý predniesol svoju žiadosť s úctou. "Povedal: 'Pán prezident, chcel by som, aby ste vyhlásili, že Mexiko nebude platiť za múr'," sdělil Trump. "Povedal som: 'Zbláznili ste sa? To nepoviem'," dodal Trump s tým, že sa následne s Nietom urýchlene rozlúčil so slovami, že "to neprichádza do úvahy".

Návšteva mexického prezidenta vo Washingtone ešte nebola stanovená. Trumpov zať a hlavný poradca Jared Kushner letel do Mexika minulý týždeň v snahe znížiť napätí medzi obomi stranami.

Trump se v polovici apríla v Peru zúčastní summitu amerických krajín, ktorý združuje hlavy štátov z tridsiatich krajín kontinentu a Karibiku. Špekuluje sa, že by to mohla byť príležitosť pre prvé stretnutie s Nietom na neutrálnej pôde.

Migranti sú dlhodobo spornou témou administratívy amerického prezidenta. Tých z Afriky a najmä ich domovské krajiny nazval takto:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy