Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Školy produkujú študentov nepoužiteľných v praxi
Zdielať na

Školy produkujú študentov nepoužiteľných v praxi

BRATISLAVA / Kvalita vzdelávania na Slovensku klesá. Podľa členov Klubu 500 máme až príliš veľa vysokých škôl. Produkujú študentov, ktorí sú nepoužiteľní v praxi. Práve preto sa zástupcovia veľkých firiem rozhodli podať našim univerzitám pomocnú ruku pri vzdelávaní absolventov. Plynulejší prechod zo školských lavíc do praxe by tak mohol pomôcť aj nášmu poľnohospodárstvu.

Nová motivácia a šanca vyrásť pod dohľadom profesionálov. Členovia Klubu 500 prišli s ponukou, ktorá sa jednoducho neodmieta. „Poskytnú univerzitám vybraných manažérov, najkvalitnejších ľudí, ktorí im môžu robiť prednášky z praxe,“ hovorí Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. Peter Bielik, rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity prizáva, že škola dostala takúto ponuku: „My sme dostali ponuku diplomových a bakalárskych prác, dokonca ponuku stáží“.

Študenti sa tak môžu učiť a riešiť reálne problémy v podnikoch, v ktorých by sa mohli neskôr zamestnať. Starší a skúsení totiž z družstiev postupne odchádzajú. „Tie mladé talenty sú pre nás nevyhnutnosťou,“ priznáva Daniel J. Kratky zo Slovenského farmárskeho družstva.

Nájsť na trhu mladých a šikovných odborníkov je však čoraz zložitejšie a aj množstvo absolventov odborných škôl napokon zakotví v inom odvetví. Generačná výmena je nevyhnutná. Pomôcť prilákať nových záujemcov by mala práve spolupráca s konkrétnymi podnikmi. Gregor z Klubu 500 dodáva: „Aby absolventi nadobudli praktické zručnosti vo veľkých poľnohospodárskych družstvách a spoločnostiach“.

Už dávno totiž neplatí, že na družstve môže robiť každý. Nové technológie a profesionalizácia kladú dôraz práve na odbornosť. „Využívanie GPS systémov, genetika, biotechnológia," objasňuje Peter Bielik.

Práca na družstve si vyžaduje vzdelaných odborníkov. Smutné však je, že nevonia ani mnohým absolventom. Tento fakt by sa mohol časom zmeniť, pôjde však o dlhodobý proces. „Prepojenosť medzi univerzitou a konkrétnym podnikom znamená pre daného absolventa uvedenie jeho teoretických vedomostí do praxe,“ tvrdí Kratky. Ján Ján Kollárik, vedúci PD Senohrad tvrdí: "Tým spúšťačom bola diplomová práca, kde som tento podnik analyzoval a videl som v ňom potenciál". Mladá krv znamená novú energiu a nápady, ktoré by mohli naše družstvá udržať dlhodobo konkurencieschopné.

Konkurencieschopnosť študentov vie podporiť aj zahraničná stáž, príkladom je populárny program Erazmus:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy