Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Reportérka TV JOJ v Donbase: Ľudia vo vojnovej zóne už prišli o všetko
Zdielať na

Reportérka TV JOJ v Donbase: Ľudia vo vojnovej zóne už prišli o všetko

PESKI / Z ich domov si vojaci spravili základne. Čo nezničila vojna, to rozkradli. Ľudia vo vojnovej zóne v oblasti Donbas už prišli o všetko. Mali dve hodiny na to, aby sa zbalili. Verili, že o pár týždňov sa tam opäť vrátia. Namiesto toho však už viac ako tri roky bývajú u známych.

Mesto Peski momentálne separatisti ostreľujú. "Počuť streľbu, počuť, výbuchy, výstrely veď stojíme tu neďaleko. A keď fúka východný vietor ešte viac to počuť. Aj keď máme v izbe zapnutý televízor, tak streľbu počujeme," opisuje obyvateľka Peski Jelena. 

V mestečku Peski už žiadni civilisti nie sú. V ich domoch si vytvorili bojové pozície vojaci. Obyvatelia odtiaľ museli odísť. Dnes žijú u známych alebo u príbuzných vo vedľajšej dedine. "Ľudia si mysleli, že prejde mesiac dva a všetko to skončí. Ale neskočilo, naopak, začalo sa masové ostreľovanie ani neviem, odkiaľ strieľali," opisuje obyvateľka Ľudmila.

"Tam to bolo veľmi strašné, veľmi. Nocovali sme v pivniciach,akoby nám strieľali nad hlavami, strašné to bolo," rozpráva Jelena. 

Dedinka Pervomajskaja. Z rakety, ktorá sem počas bojov dopadla je dnes kôš na odpadky. Na frontovej línii ste odtiaľ za pár minút. V ozbrojených silách slúži aj Ukrajinka Liana. "To je naša zem a my sme povinní ju zachrániť. Je to tu ťažké, ale mám okolo seba týchto skvelých chlapcov, sú mi ako bratia," hovorí vojačka Liana. "Všetko záleží od politikov, nie od nás my by sme vojnu ukončili najradšej ihneď," uzatvára ukrajinský vojak Ruslan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy