Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice neinformuje. Uvalili embargo
Zdielať na

Polícia o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice neinformuje. Uvalili embargo

BRATISLAVA / V tieni politických udalostí uplynulých dní sa akoby smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej dostala na vedľajšiu koľaj. Od úkladnej vraždy dvoch mladých snúbencov pritom pravdepodobne ubehli presne dva týždne. Polícia uvalila na prípad informačné embargo.

Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej v utorok požiadala o policajnú ochranu. Polícia podľa vyjadrenia Tibora Gašpara poskytuje rodine ochranu už od začiatku. 

Televízia JOJ od začiatku týždňa denne oslovuje generálnu prokuratúru aj policajné prezídium so žiadosťou o akékoľvek bližšie informácie k vyšetrovaniu. Dozorujúci prokurátor ale na prípad uvalil informačné embargo, a tak z taktických dôvodov žiadne podrobnosti nezverejňuje. "Na základe pokynu dozorového prokurátora nie je možné zo strany polície poskytovať informácie k prípadu dvojnásobnej vraždy, ani k čiastkovým informáciám z vyšetrovania prípadov s tým súvisiacich. V súčasnosti sa preto polícia nebude k žiadnym otázkam vyjadrovať," uvádza sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru. 

Od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice uplynuli dva týždne

V nedeľu večer 25.februára matka zavraždenej Martiny zalarmovala políciu. So svojou dcérou sa totiž niekoľko dní nevedela skontaktovať. V dome vo Veľkej Mači našli dve nehybné telá usmrtené strelnou zbraňou. Slovensko sa o brutálnom čine vraha dozvedelo krátko pred deviatou hodinou ráno minulý pondelok. Policajný prezident krátko po tom informoval, že za vraždou je pravdepodobne práca Jána Kuciaka. Niektorí novinári dostali policajnú ochranu. 

Pred šestnástou, v ten istý deň, novinár Tom Nicholson v rozhovore pre Denník N uviedol, že by mohlo ísť o konkrétny, pripravovaný článok Jána Kuciaka o talianskej mafii napojenej na slovenských politikov. "Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy, a že peniaze posielajú späť do talianska. Neviem, čo stálo Jána život, ale dám ruku do ohňa, že to bolo toto," uviedol v rozhovore Nicholson. 

Už v prvý deň vyšetrovania sa objavovali informácie o tom, ako to vyzeralo na mieste činu.  V utorok, 27. februára polícia vypočula viac ako 20 ľudí. Do vyšetrovania sa zapája talianska a česká polícia. V médiách sa stále častejšie spomína talianska mafia, ktorej sa Ján Kuciak venoval vo svojom poslednom nedokončenom článku.  

Polícia prichádza 28. feburára s horúcou stopou na dvoch podozrivých, ktorí sa mali v piatok pohybovať v okolí Veľkej Mače so zbraňami. Boli dlhodobo podozriví z drogovej trestnej činnosti. Jednu osobu obvinili. 

Razie na východe Slovenska

Aj keď sa o talianskej stope vedelo už v pondelok, polícia až vo štvrtok ráno vykonala raziu na východnom slovensku. Práve v okolí Trebišova a Michaloviec totiž talianski podnikatelia pôsobili. Polícia zadržala sedem ľudí. 

V sobotu, v deň, keď pochovávali Jána Kuciaka, väčšinu podozrivých, ktorých polícia zadržala pri štvrtkových raziách na východnom Slovensku, prepustili. Nikoho z nich pritom z ničoho neobvinili.

Policajný prezident v pondelok, 5. marca zopakoval, ktorú verziu považuje polícia za najpravdepodobnejšiu. Vražda má naďalej zrejme súvis s prácou Jána Kuciaka. "Je to jedna z hlavných verzií, na ktorej sa pracuje. Neznamená, že keď sme prepustili Talianov, že by polícia nekonala aj v tejto verzii," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar. 

Polícia zároveň vyzvala občanov, aby záznamy zo svojich videokamier v autách, poskytli polícii. Tejto verzii nahráva aj skutočnosť, že polícia vyzvala občanov, aby záznamy zo svojich videokamier v autách, poskytli polícii. "Môžeme to brať tak ako špecifikácia nejakého času pre nás najpodozrivejšieho. Má to svoj zmysel. Vyhodnocuje sa veľa záznamov," povedal Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy