Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Reakcie výtvarníkov na aktuálnu situáciu. Výsmech Ficovi a Kaliňákovi
Zdielať na

Reakcie výtvarníkov na aktuálnu situáciu. Výsmech Ficovi a Kaliňákovi

BRATISLAVA / Na spoločenské dianie po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej reagujú už aj naši výtvarníci. Za pár dní vytvorili viac ako 230 umeleckých audiovizuálnych diel. Výstavu s názvom Reakcia organizátori otvorili po piatkovom zhromaždení v Bratislave. Umelci aj takýmto spôsobom vyšli priamo do ulíc, keďže svoje diela vystavovali pod holým nebom.

Výstava sa konala v jednom z dvorov bratislavského Starého mesta. Zavítali tam nielen ľudia z demonštrácie, ale aj náhodní okoloidúci.

Nádvorie spájajúce Hviezdoslavovo námestie s Panskou ulicou ponúkalo v prítmí projekcie nielen na zavesených plátnach, ale aj na samotných stenách obytných budov. "Podľa mňa je pekné, že umelci vyjadrujú podporu aj takýmto spôsobom, že je to naozaj vidieť. Ľudia si možno uvedomia viac, že nie sme v tom sami," povedala návštevníčka o výstave. 

Za výtvarníkov hovoria ich diela, v ktorých sa odrážajú ich pocity zo súčasného diania, smútok, hnev, ale aj túžba po zmene. "Som urobil takú krátku animáciu ako má Fico na kapitánskej čiapke Kaliňáka, ktorý má na kapitánskej čiapke Fica. Sa to tak strieda dokola, dokola, je to také zacyklené v tejto krajine," povedal o svojom diele scenárista a umelec Lukáš Sigmund. 

"Ja som mamička na materskej, ale stálo mi to za to, obetovať tú chvíľu voľného času čo mám, aby som niečo spravila. Lebo podľa mňa je to veľmi dôležitý moment," vysvetlila výtvarníčka Daniela Krajčová. Do výzvy sa zapojili celé generácie výtvarníkov a diela neustále pribúdajú. Aj keď bola výstava prístupná iba na pár hodín, čoskoro ju zrejme uvidíme na viacerých miestach Slovenska.

"Taktiež by sme radi vytvorili aj nejakú online vizuálnu galériu z jednotlivých prác," prezradila spoluiniciátorka výstavy Zuzana Pacáková

Takto to vyzeralo v piatok v uliciach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy