Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vyše 100 tisíc ľudí chce slušné Slovensko. Takto to v mestách vyzeralo
Zdielať na

Vyše 100 tisíc ľudí chce slušné Slovensko. Takto to v mestách vyzeralo

BRATISLAVA / ​V piatok sa po celom Slovensku, Európe, ale aj svete konali protestné zhromaždenia za vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Počet zúčastnených vo všetkých mestách prekročil číslo 100 tisíc ľudí.

Organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko, ktoré sa uskutočnili v šesťdesiatich mestách na Slovensku a v zahraničí, požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, ako aj novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. 

Bratislava

SITA

​Na bratislavskom Námestí SNP vystúpilo niekoľko rečníkov, vrátane emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, sestry Jána Kuciaka Márie či herca Roba Rotha. Ľudia skandovali "Dosť bolo Fica," "Do basy" či štrngali kľúčmi ako v novembri 1989. Zhromaždenie bolo pokojné. V Bratislave sa ľudia sťažovali, že mobilní operátori nezvládajú nápor, nefungoval signál, ani internet. Podľa najnovších odhadov sa v Bratislave zúčastnilo zhruba 50-tisíc ľudí. Ľudia sa pre média vyjadrili, že ich hnevá súčasná situácia a sú ochotní prísť znova. Pokojne sa rozchádzajú a opúšťajú preplnené ulic

Košice

SITA

V Košiciach sa na pochode zúčastnilo približne 15 000 až 20 000 ľudí. Kňaz Peter Gombita prítomným povedal, že nie je ťažké vymeniť vládu, ale musia sa zmeniť aj všetci ľudia. Účastníci sa zhromaždili pri Dolnej bráne a potom pokojne pochodovali po jednej strane košickej Hlavnej ulice a po druhej strane sa vracali k Dolnej bráne. Mali rôzne transparenty a rôzne tabule s heslami ako Vrahovia do basy, Robovia odstúpte, Zastavme korupciu. Nechýbala ani mreža s nápisom Smer do basy, Mafia STOP, Za vaše podvody platíme. Jeden z účastníkov niesol skulptúru – stoličku, ktorej sa zubami držala postava pripomínajúca Kaliňáka a zo šiat jej vykúkali hŕby bankoviek.

Prešov

SITA

V Prešove sa zišlo viac ľudí ako pred týždňom na spomienkovej akcii na počesť zavraždenej dvojice. Okrem Zlatice Kušnírovej sa ľuďom prihovorila napríklad aj speváčka Katka Koščová, zástupcovia novinárskej obce, ktorej bol zavraždený Ján Kuciak súčasťou, ale aj ďalší rečníci. Ľudia počas jednej zo skladieb začali spontánne štrngať kľúčmi. 

Trnava

Twitter/Dušan Vančo

​​Na Trojičné námestie v centre Trnavy prišlo v piatok asi 3 000 ľudí, zhromaždenie bolo mimoriadne pokojné. Jeho účastníci si Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú pripomenuli minútou ticha. Nevyhnutnosť nezávislého a dôkladného vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zdôraznila na zhromaždení Za slušné Slovensko v Trnave novinárka Lenka Štepáneková. Vinníci úkladnej vraždy musia byť podľa nej nájdení a spravodlivo potrestaní. 

Ostatné mestá

SITA

Na zhromaždenia Za slušné Slovensko prišli v slovenských mestách tisícky ľudí. Podľa doterajších odhadov vyšlo do ulíc Banskej Bystrici 5 000 ľudí, Nitry 5 000 ľudí, Martina a Trenčína 3 000 - 4 000 ľudí, Liptovského Mikuláša približne 2 000 ľudí a Levíc 1500 ľudí. 

Podporu vyjadrili aj v zahraničí

Najpočetnejšie demonštrácie sa uskutočnili večer v Prahe a v Brne. Na podujatí pred slovenským veľvyslanectvom v Prahe sa podľa českého spravodajského serveru iDnes.cz zišlo zhruba 1 500 ľudí. Priniesli so sebou transparenty s nápismi ako Nastal čas pre slušných ľudí alebo Fico už ma Sörös.

Na pražskej demonštrácii vystúpil aj líder nežnej revolúcie a Verejnosti proti násiliu Fedor Gál, ktorý povedal, že o politike v dnešnom svete rozhodujú emócie. "Na Slovensku v tejto chvíli vidím jediného politika, ktorý dokáže generovať pozitívne emócie, a to je Andrej Kiska," povedal Gál.

Demonštrácia pod názvom Postavme sa za slušnosť sa konala o piatej večer aj v Brne, k soche prvého československého prezidenta T. G. Masaryka na Komenského námestí prišlo podľa iDnes.cz asi 500 ľudí.

TV JOJ

Vďaka časovému posunu sa prvá demonštrácia konala v austrálskom Sydney, neskôr vyšli Slováci do ulíc napríklad aj v Londýne či v Kodani. V Londýne sa pred budovou slovenského veľvyslanectva zhromaždilo asi 400 ľudí, v Kodani prišlo na demonštráciu približne 250 Slovákov. Väčšie, či menšie skupiny vyjadrili svoj postoj aj v meste Krakov, Berlín, Brusel, Barcelona, Vancouver, Honkong či Haag. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy