Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desaťtisíce Slovákov vyšli na námestia. Ľudia hádžu pred Úradom vlády kvety
Zdielať na

Desaťtisíce Slovákov vyšli na námestia. Ľudia hádžu pred Úradom vlády kvety

SLOVENSKO / Tisíce Slovákov vyšli v piatok podvečer do ulíc a žiadajú vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Taktiež chcú, aby bola vyvodená zodpovednosť.

Bratislavské Námestie SNP sa v piatok zaplnilo približne 50 tisícimi ľuďmi. Mali pri sebe vlajky a transparenty s nápismi Za lepšie Slovensko, Smerom k záhube, All for Jan. Vystúpili aj rečníci vrátane exkňaza Róberta Bezáka či herca Roba Rotha, ale aj predstavitelia školstva a zdravotníctva.

Zhromaždenia boli po celom Slovensku, ale aj po celom svete. Odhaduje sa, že by mohlo ísť o najväčšie zhromaždenia od novembra 1989.

​Štrngali kľúčami

Slovensko je otrasené tak, ako roky nebolo. Hrozné udalosti nás spojili, zaznelo dnes na bratislavskom námestí SNP. "Chceme sa postaviť za slušnú krajinu. Kto, ak nie my, kedy ak nie teraz?" pýtali sa na začiatku organizátori, ktorí vyzvali zúčastnených na to, aby počúvali pokyny a poďakovali sa polícii. Ľudia štrngali kľúčmi ako v novembri 1989 a skandovali "Dosť bolo Fica!". Majú transparenty ako "Pozor padá vláda" či "Špirko je frajer". Okrem slovenských vlajok vejú aj európske vlajky.

Prišla Jánova sestra

Pred ľudí na Námestí SNP sa na pódium postavil aj sestra Jána Kuciaka, Mária. Za celú rodinu poďakovala všetkým za podporu.

​Polícia monitorovala celú akciu 

Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave v súvislosti so zabezpečením nerušeného priebehu zhromaždenia upozornil na obmedzenie dopravy. "Vzhľadom na aktuálnu situáciu súvisiacu s veľkým počtom osôb zúčastnených na tomto verejnom zhromaždení, došlo k úplnému uzavretiu Špitálskej ulice, Dunajskej ulice, Štúrovej ulice a Kamenného námestia pre motorové vozidlá," uviedol hovorca polície Michal Szeiff. Po ukončení zhromaždenia polícia konštatovala, že celá akcia prebehla pokojne. 

Na zhromaždenie v Prešove prišla mama Martiny Kušnírovej

Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj mama zavraždenej partnerky novinára Jána Kuciaka. Zlatica Kušnírová žiada nezávislé vyšetrenie tragickej smrti dvoch mladých ľudí. Na pódiu zopakovala, že našim orgánom neverí.

​​Košická ulica pred tamojšou Vedeckou knižnicou bola o piatej plná ľudí a stále prichádzali noví. Nakoniec sa ich tam podľa odhadov zišlo okolo 15 tisíc. 

Aj v Banskej Bystrici sa stretli ľudia na protestnom zhromaždení za slušné Slovensko. Organizátori tam očakávali podľa informácií od reportérky Kataríny Kováčikovej asi dvojtisícovú účasť. Ľudia sa však stretávajú aj v ďalších asi štyroch desiatkach miest po celej krajine. Organizátori apelujú na to, aby svoj postoj vyjadrili slušne. Predpokladajú, že sa celkový počet účastníkov bude počítať v desiatkach tisíc.​

​Protestné zhromaždenia sa konali nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Cez sociálne siete sa spojili v Barcelone, Berlíne, Prahe, ale aj vo Vancouveri či Haagu. Na zozname solidarity bol v piatok aj poľský Krakov.

Ľudia hádzali kvety pred Úradom vlády

Po skončení zhromaždenia v Bratislave sa niektorí ľudia presunuli pred Úrad vlády, kde okrem skandovania hádzali biele karafiáty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy