Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Traja najvyšší ústavní činitelia pri spoločnom obede hľadali riešenie politickej krízy. Nenašli ho
Zdielať na

Traja najvyšší ústavní činitelia pri spoločnom obede hľadali riešenie politickej krízy. Nenašli ho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Bratislavskom hrade začalo v piatok spoločné stretnutie prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu. Trojica pri spoločnom obede prerokovala riešenia, ako ďalej z politického patu, ktorý nastal po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Andrej Kiska na stretnutie priniesol deklaráciu. Na nej sa ale nedohodli.

Na vyhlásení po spoločnom stretnutí hovoril iba predseda parlamentu Andrej Danko, ktorý uviedol, že urobia všetko preto, aby sa udalosti posledných dní nezneužívali, napriek tomu, že sa na spoločnom písomnom dokumente nedohodli.

Robert Fico po stretnutí troch ústavných činiteľov uviedol, že išiel na stretnutie s nádejou, že sa podarí naplniť spoločnú snahu o stabilitu krajiny a spoločnosti. "Traja najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky si prajú pokoj v spoločnosti, aby sa situácia upokojila, potrebujeme riešenia. Už počas tohto víkendu ich budem hľadať so svojimi koaličnými partnermi. Ak sa dohodneme na krokoch, budem o nich informovať prezidenta Slovenskej republiky. Ako predseda vlády Slovenskej republiky by som chcel poprosiť občanov, aby zachovali pokoj, nenechali sa uniesť prípadnými provokáciami," povedal Fico.

V návrhu textu deklarácie je aj to, aby sa spoločne zaviazali, že pripravované zhromaždenia sa nebudú nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia. "Požiadali všetky relevantné bezpečnostné zložky, aby vyvinuli maximálne úsilie na ochranu pokojných zhromaždení a na predchádzanie násilnostiam," uviedlo v oficiálnom stanovisku Tlačový a informačný odbor Úradu vlády. 


Hovorí tiež o uzmierení a zavedení stability v krajine. Ústavní činitelia vyjadrujú plnú podporu a dôveru policajnému zboru a dôverujú orgánom činným v trestnom konaní, že sa im podarí objasniť okolnosti a príčiny vraždy novinára a jeho snúbenice. 

Deklarácia zároveň hovorí o tom, že je nutná súčinnosť troch hlavných ústavných činiteľov a zároveň, že je dôležité, aby vzájomným správaním k sebe upokojili napätú situáciu. Najvážnejším bodom deklarácie je ale politická narážka na Roberta Kaliňáka. "Podporíme nevyhnutné politické rozhodnutie vrátane vyvodenia politickej zodpovednosti a zásadných personálnych zmien s cieľom znížiť polarizáciu v spoločnosti," stojí v deklarácii. 

​Po stručnom zhodnotení stretnutia z úst Andreja Danka sa na samostatnom brífingu vyjadril aj prezident Andrej Kiska: "Viackrát som zopakoval, že je potrebné čím skôr začať náročný, hoci bolestný, no nevyhnutný proces návratu dôvery ľudí k vlastnému štátu, k jeho predstaviteľom, že dokážu chrániť občanov a zaistiť spravodlivosť," povedal v úvode vyjadrenia prezident. Stále vidí len dve možnosti - rekonštrukciu vlády alebo predčasné voľby.

Kiska zdôraznil úlohu prezidenta, ktorou je chrániť ústavnosť, preto začal tento týždeň rokovať s politickými stranami. Privítal aj iniciatívu Andreja Danka na stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov k upokojeniu situáciu. Andrej Kiska prišiel na stretnutie s deklaráciou, ktorej znenie Kancelária prezidenta SR vopred zverejnila. Fico prišiel s iným znením deklarácie. "Navrhol som deklaráciu, ku ktorej som nedostal žiadne pripomienky ani zo strany predsedu parlamentu, ani zo strany premiéra. Na jej znení sme sa napokon nedokázali zhodnúť. Nepovažujem za korektné prísť na stretnutie so zásadne iným textom, s ktorým som nemohol súhlasiť. Je mi to ľúto, som presvedčený, žeby to bol upokojujúci signál," povedal Kiska.

Na rokovanie pozval vládne strany na pondelok, verí, že dokážu túto situáciu pokojne a slušne vyriešiť.

Prezident oceňuje, že polícia je pripravená zabezpečiť pokojný priebeh piatkových zhromaždení. Vyjadril prosbu smerom k zúčastneným, aby ostalo Slovensko slušným aj na dnešných zhromaždeniach.

Príchod predsedu vlády a prezidenta na Úrad vlády: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy