Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Drucker podáva podnet na Generálnu prokuratúru. Ide o podozrivé praktiky v zdravotníctve
Zdielať na

Drucker podáva podnet na Generálnu prokuratúru. Ide o podozrivé praktiky v zdravotníctve

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Tomáš Drucker na tlačovej konferencii informoval o podozreniach na nezákonné správanie v zdravotníctve, ktoré sa má dotýkať nákupu zdravotníckej techniky a liekovej politiky. Minister oznámil, že podáva podnet na Generálnu prokuratúru.

Ministerstvo zdravotníctva dostalo asi pred dvoma týždňami informáciu o tom, že istá skupina ľudí pravdepodobne ponúkala a uzatvárali zmluvy s dodávateľmi zdravotníckej techniky, zmluva o poradenských službách, ktorej predmetom mala byť pomoc pri zabezpečení zdravotníckej techniky. Ako protihodnotu podľa Druckera  požadovali 15 % z ceny nákupu tejto techniky a paušálnu mesačnú odmenu vo výške 100 000 eur počas troch mesiacov. "Nerozumiem tomu, do akej miery chcela táto skupina konať. My sme spracovali kompletné podanie v tejto veci  na Generálnu prokuratúru, aj sme ho podali," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Okrem tejto skupiny spomenul Drucker aj druhý podozrivý prípad. "Dostal sa nám do rúk návrh zmluvy medzi niektorými farmaceutickými spoločnosťami a jednou, a tou istou advokátskou kanceláriou, ktorá ponúkala podľa môjho názoru veľmi plytké právne služby," uviedol Drucker s tým, že si kancelária za tieto služby vypýtala tri percentá z obratu z predaja liekov počas troch rokov od každej farmafirmy. Podľa slov Druckera to bola provízna odmena, ku ktorej mali byť uhradené aj všetky vzniknuté náklady. "Považujem to za veľmi nehorázne aj z toho titulu, že od prvého januára platí nový zákon, ktorým sme umožnili, aby sa práve drahé lieky dostali z výnimiek do kategorizačného procesu  Začiatkom roka niektoré vybrané farmafirmy neboli ochotné dávať zľavy, pretože tvrdili, že si to nemôžu dovoliť. Takže akákoľvek trojpercentná provízia za nič, nevidím tam nijakú pridanú hodnotu. V oboch prípadoch som podal trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru vo viacerých skutkových podstatách trestných činov," objasnil Drucker.

Drucker reagoval na otázky novinárov k aktuálnej spoločenskej a politickej situácii. Vyjadrenia premiéra Roberta Fica týkajúce sa miliardára Georgea Sorosa komentovať nechcel. "Dôverujem, že sme vyspelou krajinou a že sa vieme dopracovať k štandardnému fungovaniu," povedal.

Podľa medializovaných informácií mal šéf rezortu zdravotníctva na sociálnej sieti medzi priateľmi Antonina Vadalu, talianskeho podnikateľa pôsobiaceho na východe Slovenska s údajným prepojením na taliansku mafiu. Minister objasnil, že má na sociálnej sieti dva profily, jeden verejný, druhý súkromný. "V rámci súkromného profilu som mal vyčerpaných päť tisíc priateľov, viac vás to nepustí. Snažil som sa vždy, keď som schvaľoval priateľov, pozrieť sa, či tam nie sú nejaké prejavy xenofóbie, násilnosti a tak ďalej. Ja si presne nepamätám, pri akej príležitosti sa mi dostal pán Vadala medzi priateľov, ale uznajte, že medzi pättisíc ľuďmi, to nie sú moji osobní priatelia," vysvetlil Drucker.

Minister nedisponoval žiadnou informáciou z bezpečnostných zložiek o spomínanej osobe. Po upozornení sa Drucker rozhodol stiahnuť zo svojho súkromného profilu všetky osoby, ktoré nepozná osobne. Vadalu minister nepovažuje za osobu známu z osobného kontaktu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy