Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Andrej Kiska ide s deklaráciou na hrad. Očakáva jej podpísanie
Zdielať na

Andrej Kiska ide s deklaráciou na hrad. Očakáva jej podpísanie

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kancelária prezidenta Andreja Kisku informovala, že hlava štátu doručila návrh spoločnej deklarácie predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi a predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Tá by mala pomôcť vrátiť ľuďom pocit dôvery vo vlastné inštitúcie a schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť.

Ak píše hovorca prezidenta, Roman Krpelan: "Prezident ocenil, že predseda národnej rady privítal túto deklaráciu. Keďže neprišli žiadne pripomienky, dnes prezident pôjde na Hrad a očakáva podpísanie spoločného vyhlásenia".

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko v utorok vyzval na upokojenie emócií. Pre stupňujúce sa napätie a poškodzovanie mena Slovenska je podľa neho dôležité, aby sa traja najvyšší ústavní činitelia - prezident Andrej Kiska, on ako predseda NR SR a premiér Robert Fico stretli. Stretnutie navrhol na piatok 9. marca na Bratislavskom hrade o 12:00.

Predseda vlády Robert Fico uvítal iniciatívu predsedu NR SR Andreja Danka zorganizovať stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov v piatok na Bratislavskom hrade a je pripravený sa na tomto stretnutí zúčastniť.

Celý text deklarácie, ako ju médiám poskytla Kancelária prezidenta SR, signatármi by mali byť všetci traja najvyšší ústavní činitelia, Andrej Kiska, Andrej Danko a Robert Fico:

Spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov
Minulý týždeň celé Slovensko šokovala správa o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.
Sme si plne vedomí, že základom demokratického právneho štátu je sloboda tlače, aktívna občianska spoločnosť, dôvera občanov vo vlastné inštitúcie a schopnosť štátu zabezpečiť spravodlivosť.
Citlivo vnímame atmosféru v Slovenskej republike, ktorú tento ohavný čin vyvolal. Rozumieme neistote, pocitu nedôvery medzi ľuďmi a sme znepokojení z rastúceho napätia v spoločnosti. V súlade s naším ústavným poslaním, úlohou nás, vrcholných predstaviteľov Slovenskej republiky, je čeliť týmto obavám a urobiť všetko potrebné, aby sme vrátili ľuďom pocit dôvery, bezpečia a vzájomnej súdržnosti.
Na základe vyššie uvedeného traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR, predseda Národnej rady SR a predseda vlády SR, spoločne
— vyjadrujeme plnú podporu a dôveru orgánom činným v trestnom konaní, ktoré vyšetrujú ohavnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zaväzujeme sa, že v rámci svojich právomoci zabezpečíme úplnú nezávislosť a nestrannosť vyšetrovania tohto zločinu aj všetkých súvisiacich trestných činov.
— vzájomnou súčinnosťou nevyhnutnou k vyriešeniu aktuálnej politickej krízy prispejeme k upokojeniu atmosféry v Slovenskej republike. Svojimi rozhodnutiami a verejným vystupovaním prispejeme k zníženiu miery nedôvery a nevraživosti, ktorá našu spoločnosť v súčasnosti rozdeľuje.
— vyjadrujeme hlboký rešpekt k slobodnému uplatňovaniu občianskych práv v Slovenskej republike. Prejavy nespokojnosti sú bežnou súčasťou života demokratickej spoločnosti a realizáciou základného ústavného práva pokojne sa zhromažďovať. Zaväzujeme sa preto, že ich nebudeme nazývať pokusom o prevrat riadeným zo zahraničia, nebudeme okolo protestov občanov šíriť konšpiračné teórie, ani ich inak dehonestovať.
— podporíme nevyhnutné politické rozhodnutia, vrátane vyvodenia politickej zodpovednosti a zásadných personálnych zmien s cieľom znížiť polarizáciu v spoločnosti. Tak, aby bolo možné vyšetriť a verejnosti presvedčivo vysvetliť dlhodobo neriešené podozrenia o pôsobení organizovaného zločinu v Slovenskej republike, o ktorých informoval vo svojich článkoch aj zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak.
— uznávame, že iba pripravenosť prevziať politickú zodpovednosť a ochota transparentne a otvorene čeliť pochybnostiam verejnosti sú cestou k obnoveniu dôvery a upokojeniu atmosféry v Slovenskej republike.

Dátum podpísania deklarácie je uvedený na 9. marca 2018.

Pozrite si archívne reportáže súvisiace s témou:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy