Jasno
14°
Bratislava
Historická udalosť. Donald Trump sa stretne s vodcom KĽDR Kim Čong-unom
Zdielať na

Historická udalosť. Donald Trump sa stretne s vodcom KĽDR Kim Čong-unom

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump sa do konca mája stretne so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Dátum ani miesto schôdzky zatiaľ nie sú známe, dvojica ale plánuje diskutovať o ukončení jadrového programu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Ako píše agentúra AP, žiadny americký prezident sa počas úradu v minulosti nestretol s lídrom KĽDR.

Informáciu potvrdil novinárom v Bielom dome juhokórejský šéf národnej bezpečnosti Čchong Ui-jong s tým, že severokórejský líder "sa chce veľmi stretnúť s prezidentom Trumpom, a to čím skôr".

"Spravili sme veľký pokrok," napísal Trump na sociálnej sieti Twitter a dodal, že sankcie voči KĽDR zostávajú v platnosti. Zmeniť to ale môže dohoda medzi oboma krajinami o riešení súčasnej situácie.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/971915531346436096

Čchong Ui-jong sa  v pondelok zúčastnil rokovania so severokórejským vedením a povedal, že Kim je vraj "oddaný denuklearizácii" Kórejského poloostrova a Pchjongčang sa zaviazal, že sa zdrží a raketových testov.  Prvé stretnutie najvyšších predstaviteľov USA a KĽDR znamenala dramatický prielom v snahe vyriešiť krízový stav na Kórejskom poloostrove. 

Trump už v minulosti zavítal do Južnej Kórey: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy