Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Skupina europoslancov ukončila misiu. Na mieste vraždy Kuciaka a Kušnírovej položili vence
Zdielať na

Skupina europoslancov ukončila misiu. Na mieste vraždy Kuciaka a Kušnírovej položili vence

Google News Button Sledovať správy

VEĽKÁ MAČA / Poslanci Európskeho parlamentu, ktorí prišli na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukončili svoju dvojdňovú kontrolnú misiu na Slovensku. Únia vyslala zástupcov dvoch komisií parlamentu - jedna sa venuje otázkam základných ľudských práv a skúma, ako sa vyšetruje dvojnásobná vražda. Tá druhá je rozpočtová a zaujímajú ju podozrenia s eurofondmi.

Europoslanci sa stretli s viacerými slovenskými inštitúciami. Po stretnutí s generálnym prokurátorom prišli aj do obce, kde sa stala tragédia. Spolu so starostom položili veniec k domu, kde zavraždili mladý pár.

Poslanci sa po ukončení misie vrátia na svoje pracoviská a zisteným informáciám sa budú venovať. "Sú tu aj podozrenia z kradnutia eurofondov," povedala europoslankyňa Ingeborg Grässle, vedúca misie. Priame odporúčania tejto misie zaznejú až na budúci týždeň. Už na piatkovej tlačovej konferencii však poslanci vyslovili ťažké slová. "Videli sme hlboko rozdelenú krajinu v ťažkej situácii. Povedala by som, že krajina je traumatizovaná vraždou. Videli sme, že štátne úrady a orgány činné v trestnom konaní majú problém s dôverou ľudí, aspoň tých, s ktorými sme hovorili," povedala Grässle.

Misia navštívila viaceré ministerstvá, políciu či úrad vlády, poslanci ale hovorili aj s novinármi, členmi mimovládnych organizácií či s organizátormi dnešného pochodu. "Vláda by mala preskúmať podozrenia na prepojenia na organizovaný zločin. Vítame, že asistentka a ľudia, ktorých sa podozrenia týkali, odstúpili z pozície na úrade vlády a dúfam, že ide o trvalú rezignáciu," vyjadrila sa Grässle.

V súvislosti s podozrením na kradnutie európskych peňazí nielen v poľnohospodárstve zaznelo z úst Grässle varovanie: "Budeme prísnejšie kontrolovať situáciu na Slovensku minimálne raz za 6 mesiacov. Keď už zabudnete na túto našu návštevu, my na tom ešte budeme pracovať. Berte to ako vyhrážku alebo ako oznam, ale takto to bude".

Europoslanci na základe svojej návštevy spíšu správu, o ktorej bude na budúci týždeň rokovať európsky parlament.

​Na otázky poslancov Európskeho parlamentu odpovedala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Dotýkali sa tém ako dôveryhodnosť súdnictva, nezávislosť súdnictva, postavenie a právomoci rezortu spravodlivosti so zreteľom na činnosť prokuratúry a polície. Venovali sa však aj špecifickým otázkam transpozície smernice proti praniu špinavých peňazí a záruk, pokiaľ ide o nominácie Slovenskej republiky do orgánov Európskej prokuratúry. Po stretnutí o tom informoval hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

"Ministerka spravodlivosti informovala misiu Európskeho parlamentu o postavení a právomociach rezortu spravodlivosti, pokiaľ ide o vzťahy s prokuratúrou a políciou, rovnako informovala o aktuálnom projekte, na ktorom spolupracujeme s Radou Európy, konkrétne s Európskou komisiou pre efektívnu justíciu s cieľom posilniť súdne kapacity a efektívnosť súdnictva. Pokiaľ ide o zriadenie Európskej prokuratúry, tento projekt je prioritou rezortu spravodlivosti a v najbližšom období by mohol byť do legislatívneho procesu predložený návrh zákona, ktorý bude zákonným rámcom pre vytvorenie záruk nominácií zo Slovenskej republiky. Poslanci boli informovaní aj o aktivitách rezortu v oblasti zvýšenia transparentnosti. V tejto súvislosti sa diskusia týkala najmä tzv. protischránkového zákona a odkrývania konečných užívateľov výhod," informoval Bubla.

Úvod aj záver stretnutia patrili diskusii o dôveryhodnosti inštitúcií. "Zúčastnení sa zhodli na tom, že pokiaľ ide o naše legislatívne nastavenie, to korešponduje so štandardným legislatívnym nastavením v rámci európskeho priestoru. Na druhej strane tu však existuje disproporcia medzi legislatívnym nastavením a vnímaním zo strany verejnosti. Preto viac ako na legislatívu je potrebné zamerať sa skôr na budovanie kapacít, kvalitu inštitúcií a tým na zvyšovanie ich dôveryhodnosti vo vzťahu k verejnosti," dodal hovorca v tlačovej správe.

Delegácia šiestich poslancov Európskeho parlamentu je na Slovensku na dvojdňovej pracovnej ceste. Dôvodom je vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Delegácia pozostáva z poslancov Ingeborg Grässle (EPP, Nemecko), spolupredsedníčka delegácie, Claude Moraes (S&D, Veľká Británia), spolupredseda delegácie, Ryszard Czarnecki (ECR, Poľsko), Sophia in't Veld (ALDE, Holandsko), Benedek Jávor (Zelení/EFA, Maďarsko) a Marco Valli (EFDD, Taliansko). Po návrate zo Slovenska poslanci spíšu správu, ktorá bude predložená Konferencii predsedov (predseda Európskeho parlamentu a lídri politických skupín) a následne zverejnená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy