Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prvá nadnárodná celoeurópska kandidátka
Zdielať na

Prvá nadnárodná celoeurópska kandidátka

NEAPOL / Prvá nadnárodná celoeurópska kandidátka bude postavená už pre nasledujúce voľby. Autori ňou chcú prezentovať svoju víziu progresívnej, ekologickej a ambicióznej Európy.

Niekoľko politických formácií európskej ľavice, vrátane novej strany bývalého gréckeho ministra zahraničných vecí Janisa Varufakisa a bývalého prezidentského kandidáta francúzskych socialistov Benoita Hamona, vyzvalo v sobotu na konferencii v juhotalianskom Neapole na vytvorenie "prvej nadnárodnej celoeurópskej kandidátky" pre voľby do Európskeho parlamentu v nasledujúcom roku.

Autori "Neapolskej výzvy" sa hlásia k "progresívnym, ekologickým aj feministickým hnutiam". Svoje vízie plánujú oprieť o "manifest vykresľujúci jasnú cestu k demokratickej, ekologickej, spravodlivej a ambicióznej Európe", uvádzajú vo svojom vyhlásení.

Koncom januára Hamon a Varufakis, zakladatelia európskeho hnutia Diem 25, uviedli, že formálne o nadnárodnú kandidátku nepôjde, pretože to stávajúce pravidlá neumožňujú, hoci sa už často hovorí o tom, že by sa zaviedla pre ďalšie voľby. Svojou výzvou chcú dať ďalší impulz k oživeniu debaty o tejto reforme. Ich plánom je čo najviac prehĺbiť spoluprácu ideologicky príbuzných hnutí naprieč členskými štátmi EÚ. Napríklad budú podporovať spoločného kandidáta do čela EÚ a ich zvolení zástupcovia vytvoria v europarlamente nový klub.

Spoločný manifest majú tieto ľavicové strany, ktoré posilnia aj zástupcovia z Poľska, Dánska či Portugalska, predstaviť v júni.

V rámci Európskej únie sa hovorí o mnohých nadnárodných platformách, nedávno politici "nahryzli" aj tému spoločnej armády:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy