Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Otrávený špión: polícia našla stopy
Zdielať na

Otrávený špión: polícia našla stopy

SALISBURY / Britská polícia aj naďalej intenzívne vyšetruje pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie, ktorí sú už týždeň v kritickom stave. Vyšetrovatelia pátrajú po nervovo-paralytickej látke, ktorou sa ich pokúsili otráviť v anglickom meste Salisbury. Po stopách páchateľov pátra vyše 200 policajtov.

Prípad otravy Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie vyšetruje viac ako 200 príslušníkov protiteroristickej jednotky a v Salisbury, na juhu Anglicka, operujú aj jednotky chemických špecialistov. Tým sa podľa serveru BBC podarilo nájsť stopy jedu v reštaurácii, kde Skripaľ s dcérou jedli pred tým, ako skolabovali na ulici.

Stopy jedu sa našli v reštaurácii Zizzi v centre Salisbury. Polícia zatiaľ vychádza z toho, že podozrivý nie je nikto z hostí ani zamestnancov, ktorí v podniku spolu so Skripaľovcami boli. Nikto z nich zároveň nebol vystavený nebezpečenstvu otravy, uvádza BBC. Informácie zatiaľ vyšetrovatelia oficiálne nepotvrdili.

Stopy nervovo-paralytickej látky, ktorou podľa všetkého byli otec a dcéra otrávení, hľadá polícia aj na ďalších miestach v Salisbury, kde se obe obete útoku minulú nedeľu pohybovali. Špecialisti napríklad prehľadávali aj cintorín, kde se Skripaľovci zastavili pri hroboch manželky a syna bývalého špióna.

Podľa informácií denníku Daily Mail skúmajú chemickí experti aj kyticu, ktorú Skripaľ na cintorín priniesol. Nevylučujú ani to, že práve ona mohla byť nosičom zatiaľ bližšie nešpecifikovanej jedovatej látky.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová po sobotňajšom zasadnutí vládneho výboru pre krízové situácie COBRA oznámila, že vyšetrovatelia identifikovali už viac ako 240 svedkov a viac ako 200 dôkazov. Podľa jej slov polícia postupuje veľmi profesionálne.

66-ročného Skripaľa a jeho 33-ročnú dcéru Júliu našli okoloidúci v bezvedomí v nedeľu 4. marca v centre Salisbury. Odvtedy sú obaja vo vážnom stave v nemocnici.

Skripaľ dlouhé roky pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky (GRU) a v 90. rokoch se nechal naverbovať na spoluprácu s britskou tajnou službou MI6. Ruská Federálna bezpečnostná služba FSB ho v roku 2004 zatkla kvôli podozreniu, že britskej spravodajskej službe vyzradil desiatky ruských agentov. V roku 2006 bol v tajnom procese odsúdený na 13 rokov väzenia za špionáž. V roku 2010 ho Moskva spolu s ďalšími tromi osobami vymenila za desať svojich špiónov zadržaných v USA. Odvtedy žije Skripaľ v Británii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy