Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Hrôza z očkovania môže vyvolať epidémiu osýpok v Európe
Zdielať na

Hrôza z očkovania môže vyvolať epidémiu osýpok v Európe

Archívne video Archívna reportáž

PARÍŽ / V Európe sa za posledné roky rozmnožil výskyt osýpok. Na vine je údajne nedôvera a stúpajúci trend strachu z očkovania.

Od roku 2018 by malo byť 11 všeobecne odporúčaných vakcinácií povinných pre každé občana Francúzska. Uviedol to premiér Édouard Philippe. Oznámenie prišlo ako reakcia na prepuknutie výskytu osýpok naprieč Európou, pričom 79 prípadov bolo hlásených práve vo Francúzsku počas januára a februára. 

Opätovný výskyt chorôb, ako sú osýpky, je pravdepodobne spôsobený ľuďmi, ktorí stále menej veria v silu očkovacích látok. Vo Francúzsku nedávny prieskum zistil, že traja z desiatich ľudí nedôverujú vakcínam, pričom iba 52 percent uviedlo, že veria, že prínosy prevažujú nad rizikami.

Francúzsko nie je ojedinelou krajinou, ktorá sa obáva prepuknutiu epidémie. Taliansko rovnako zaznamenalo nárast prípadov osýpok. Počet prípadov v apríly roku 2017 bol päťkrát vyšší ako v predchádzajúcom roku. Beatrice Lorenzin, talianska ministerka zdravotníctva uviedla pre futurism.com, že rýchly nárast bol vyvolaný falošnými správami bojkotujúcimi očkovanie.

Pôvodcom súčasného negatívneho trendu je údajne Andrew Wakefield, ktorý vo výskumnej práci z roku 1998 uviedol, že existuje prepojenie medzi vakcínou proti osýpkam, mumpsu a rubeole a vývojom autizmu. Tvrdenie nebolo podporené, ale rôzne hnutia ho naďalej využívajú, ako taktiku na vyvolanie strachu. 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že vakcíny v rokoch 2010 až 2015 zachránili viac ako 10 miliónov životov. Vďaka očkovacím látkam máme možnosť úplného odstránenia niektorých chorôb, ako napríklad detskej obrny. Napriek tomu rôzne krajiny sveta, či už rozvinuté alebo nie, majú pochybnosti o ich účinkoch.

Na základe pozitívnych vplyvov očkovania a ako boj proti nepravdivým informáciám, mnohé krajiny prijali opatrenia na zvýšenie očkovania. Taliansko uzákonilo 12 povinných očkovaní pre deti a Austrália zaviedla finančný stimul, v rámci ktorého ponúkne 129 dolárov za každé dieťa, ktoré spĺňa odporúčané očkovanie vo veku od 18 mesiacov do 24 mesiacov. Platba v tejto krajine sa opakuje, ak sú splnené rovnaké požiadavky vo veku štyri a päť rokov.

Avšak najprísnejšiu očkovaciu politiku na svete má Slovinsko, kde štát udeľuje pokuty všetkým rodičom, ktorí nedajú svoje deti zaočkovať všetkými 9 povinnými vakcínami. Vďaka tomu sa im podarilo dosiahnuť očkovaciu mieru 95 percent.

Podľa vedcov novodobé úmrtia na osýpky sú úplne zbytočnou stratou na životoch, keďže v súčasnej dobe klesá cena očkovania na celom svete a nové metódy očkovania sú prijateľnejšie aj pre deti samotné. 

Na očkovanie bez ihiel by si zvykli viacerí. Nové metódy by mohli byť čoskoro realitou.

Súvisiace články