Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Archeologický nález storočia. Archeológovia objavili pozostatky rozsiahlej ríše
Zdielať na

Archeologický nález storočia. Archeológovia objavili pozostatky rozsiahlej ríše

Archívna reportáž

EL ZOTZ / V džungli stredoamerickej Guatemaly sa archeológom podaril historický kúsok. Odkryli viac ako 60 tisíc ruín pochádzajúcich z obdobia ríše Mayov. Využili na to laserovú technológiu, ktorá z výšky skenovala danú oblasť a odhalila pozostatky stromov, palácov, pyramíd i opevnení.

Podľa archeológov ide o najväčší úspech za posledných 150 rokov. Mapovali plochu o rozlohe viac ako 2100 kilometrov štvorcových. Prieskum okrem toho objavil kilometre opevnení, ktoré si pred tým nikto nevšimol. 

Nález podľa archeológov naznačuje, že mayská ríša bola oveľa rozvinutejšia a rozsiahlejšia ako si spočiatku mysleli. Vedci odhadujú, že Mayov mohlo byť na celom stredoamerickom regióne nie päť, ale aj 10 alebo 15 miliónov. "Som si istý, že ide o jeden z najväčších úspechov archeológie za posledných 150 rokov," uviedol Stephen Houston, profesor archeológie a antropológie na Brownovej univerzite v štáte Rhode Island. 

Archeológovia museli odstrániť stromy

Výskumníci našli viac ako 60 000 neznámych štruktúr, vrátane pyramíd, kráľovských hrobiek, palácov, ciest a obranných opatrení, ukrytých hlboko pod strechou dažďového pralesa. Výsledky výskumu s využitím technológie laserového skenovania LIDAR naznačili, že stredná Amerika disponovala pokročilou civilizáciou, ktorá bola podobná vyspelým kultúram starovekého  Grécka alebo Číny. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, skupina vedcov využila LIDAR na to, aby digitálne odstránila hustý stromový porast a vytvorili 3D mapu toho, čo sa nachádza vo vnútri v súčasnosti neobývaného pralesa. 

Jednou zo skrytých nálezov je sedempodlažná pyramída, ktorá je tak pokrytá vegetáciou, že sa stala neoddeliteľnou súčasťou džungle. Ďalším objavom, ktorý archeológov prekvapil, bola zložitá sieť príkopov spájajúcich všetky mayské mestá v oblasti. "LIDAR robí revolúciu v archeológii takým spôsobom, akým Hubbleov teleskop predstavoval revolúciu v astronómii," uviedol pre magazín National Geographic Francisco Estrada-Belli z Tulane University. "Potrebujeme ďalších 100 rokov, aby sme prešli všetky dáta a skutočne pochopili, čo vidíme," uzavrel. Potrebné sú ďalšie výskumy. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články