Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skoky na lyžiach sú len pre nebojácnych. Malým pretekárom odvaha nechýba
Zdielať na

Skoky na lyžiach sú len pre nebojácnych. Malým pretekárom odvaha nechýba

SELCE / Obec Selce pri Banskej Bystrici žije majstrovstvami v skokoch na lyžiach. Obec sa snaží oživiť tento kedysi populárny šport. Piati bratia Mesíkovci, všetci bývalí skokani na lyžiach, obnovujú v obci skokanské mostíky a sú organizátormi súťaže.

História skokov na lyžiach opäť ožíva. Pri Banskej Bystrici, v dedinke Selce sa majstrovstiev v tomto športe zúčastnilo 40 malých pretekárov. Jednou z nich je aj 11-ročná Tamara.

Útla školáčka sa nebojí pripnúť si lyže vyššie ako ona sama a skočiť z vysokého mostíka. Už v takomto mladom veku je majsterkou Slovenska. Tamara to má v krvi. "V minulosti skákala celá moja rodina, tak skáčem aj ja," povedala Tamara Mesíková. 

Okrem Tamarinho otca skákali na lyžiach aj jej ujovia. Práve oni piati stoja za obnovením súťaže v skoku na lyžiach. "Dosť to upadlo za posledné roky, iba Selce a Banská Bystrica skáču a to je málo. Všetky obnovy na mostíkoch robíme svojpomocne, chceme dať deťom lepšie podmienky," uviedol Marián Mesík, tréner.

Martin Mesík organizátor k podujatiu dodal "Celé Selce boli skokanské a my v tom chceme pokračovať."

Na tohtoročných pretekoch sa zúčastnilo 40 pretekárov vo veku od 5 do 16 rokov. Talenty hľadajú tréneri priamo na lyžiarskych svahoch a deťom nesmie chýbať odvaha. "Niekedy sa bojím, keď idem na vyšší mostík, treba mať odvahu," povedal jeden z nebojácnych pretekárov Janko Krahulec.

Celé preteky boli pre slabú zimu v ohrození, pretože bolo málo snehu a museli ho na svah nosiť vo vedrách. "Mali sme 2 štvorkolky, ktorými sme vozili sneh z dediny a lopatami sme z vedier vyberali sneh na svah," opísal situáciu Ján Mesík, organizátor podujatia.

Organizátori veria, že niekde medzi malými skokanmi je ukrytý budúci šampión. "Náš cieľ je, aby sme tu niekoho vychovali," dodal tréner Marián.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy