Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozícia o gymnáziách: Pomôcť by mohlo odloženie platnosť kvót
Zdielať na

Opozícia o gymnáziách: Pomôcť by mohlo odloženie platnosť kvót

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Osemročné gymnázia, rodičia i deti sú vystresovaní z neprehľadnej situácie, ktorá panuje okolo povolení otvárať prvé ročníky najmä v Bratislavskom kraji. Myslia si to opoziční poslanci. Podľa nich išlo o nesystémové riešenie. Situáciu by mohlo upokojiť odloženie platnosti kvót o rok a dohodnúť sa, čo s 8-ročnými gymnáziami, prípadne ako ich počet postupne znížiť. Ministerstvo školstva o tom rozhodnúť nemôže a nie je isté, či tento návrh v parlamente prejde.

Chaos okolo kvót pre osemročné gymnáziá podľa opozičných strán spôsobilo ministerstvo školstva a záchranným pásom by mohol byť návrh, ktorý chcú predložiť na schválenie v parlamente. "Najlepším riešením je odloženie, aby sa získal čas," myslí si poslanec za OĽaNO Miroslav Sopko.

"Dať rok na to, aby uskutočnila diskusia prijalo riešenie, nikomu neuškodí," hovorí poslanec Miroslav Beblavý. Návrh na posun účinnosti ustanovenia zákona o 5 percetnej kvóty na prijatie žiakov do prvého ročníka 8-ročných gymnázií o jeden rok chcú predložiť v parlamente už v najbližších dňoch.

"Návrh je ako pozmeňovací návrh k návrhu, ktorí podajú poslanci za SNS,"  vysvetľuje Beblavý. Situácia na osemročných gymnáziách, najmä v Bratislavskom kraji je neprehľadná a stresujúca. "O 2 mesiace posielajú rodičia prihlášky a nikto nevie koľko a či vôbec žiakov prijmú," hovorí Veronika Remišová z OĽaNO.

Podľa opozície za celý ten chaos vraj nesie zodpovednosť ministerstvo školstva a ministerstvo vnútra. "Ministerka vtedy povedala, že za kvótami stojí, že ich nechce zvyšovať" uviedla Remišová. Okresné úrady, spadajú pod ministerstvo vnútra vydali rozhodnutia a povolili 10 percentnú kvótu. "Ministerstvo vnútra neriadi školstvo, je len údržbárom," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.
"Zo zákona platí stav 5 percent," rozpráva ministerka školstva Martina Lubyová. Aj napriek tomu väčšina 8-ročných gymnázií, najmä súkromných a cirkevných nemôže otvoriť prvý ročník.
Ministerstvo školstva mohlo účinnosť kvót odložiť o rok ešte v septembri minulého roka. "Všetci vedeli, že sa to malo riešiť pred 1. septembrom," myslí si Lubyová. Teraz je už neskoro, o posune účinnosti nemôže rozhodnúť. Ministerstvo školstva vo svojom stanovisku však tvrdí, že legislatíva odloženie účinnosti kvót pre osemročné gymnáziá neumožňuje. "Je to v rukách poslancov," dodáva Lubyová. 

 že

Súvisiace články

Najčítanejšie správy