Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tisíce Slovákov stále sadajú za volant pod vplyvom - policajti ich chcú verejne pranierovať
Zdielať na

Tisíce Slovákov stále sadajú za volant pod vplyvom - policajti ich chcú verejne pranierovať

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nulová tolerancia alkoholu za volantom na Slovensku nemá veľký vplyv na správanie sa vodičov. Len vlani prichytila polícia viac než 9 tisíc previnilcov s alkoholom za volantom, čo je približne 24 vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu denne.

Šoféri prichytení pod vplyvom dostanú najčastejšie podmienku a zákaz šoférovania. Do väzenia síce išlo niekoľko alkoholom potužených vodičov, ale zvyčajne sa k tomu pridružili aj iné trestné činy. Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla dodáva: "Za trestný čin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky bolo v roku 2016 odsúdených cez 4500 z toho 180 nepodmienečne, za prvý polrok 2017 vyše 2000 u a z toho 88 nepodmienečne." 

Namiesto zápisu do registra trestov vidí minister vnútra ako nástroj v boji s netriezvymi vodičmi zverejňovanie ich mien na akejsi tabuli hanby. "Ten môj sľub sa nedostal do reality, a to boli také tie zverejňovania tých najväčších priestupcov a to je to na čom chceme ešte popracovať, lebo to verejné odsúdenie je najväčším trestom," povedal Robert Kaliňák. Policajný prezident Tibor Gašpar si ale myslí, že viac by od pitia pred jazdou odradilo napríklad zabavenie vozidla: "Či nezadržať na nejaké obdobie nie že vodičský preukaz, ale aj motorové vozidlo takej osobe. Môže síce nastúpiť do iného, ale aj to sa dá riešiť."

Dopravný psychológ vidí riešenie skôr niekde inde. "Tá vodičská prax 0-5 rokov je ďaleko najnebezpečnejšia kategória oproti tým iným. v prvom roku sa tí mladí vodiči ešte držia, i keď je top vysoké číslo, ale potom vlastne rapídne, skoro na dvojnásobok stúpa riziko, že ten človek bude vinníkom s alkoholom," hovorí Karol Kleinmann mladší.


Zákon nezaujíma, akú výhovorku si daný šofér, jazdiaci pod vplyvom, pre svoje pitie nájde:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy