Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Z odhodených pohárov vyrastú byliny. Za ekologickým nápadom stoja študenti
Zdielať na

Z odhodených pohárov vyrastú byliny. Za ekologickým nápadom stoja študenti

PARTIZÁNSKE / Študenti strednej odbornej školy v Partizánskom dostali netradičný nápad. Založili si firmu a začali vyrábať ekologické poháriky. Keď sa takýto pohárik použije a vyhodí v prírode, do dvoch mesiacov sa rozloží a vyrastie z neho bylinka. Študenti dávajú do pohárikov napríklad semená rukoly, pažitky, tymiánu či bazalky.

Vymysleli niečo, čím všetkých navôkol poriadne prekvapili. Ekologické poháriky. "Už sme sa nemohli pozerať ako ľudia znečisťujú okolie. Tak sme prišli s nápadom," uviedla študentka Mariana Kubíková. 

Študenti vymysleli poháriky, z ktorých sa v prírode stanú rastliny. "Tento pohárik sa skladá z nami vyrobeného obalu, dvojitého dna, do ktorého dávame humus a semiačko," povedal jeden zo študentov Matúš Opavský. "Keď človek odhodí pohárik v prírode, tak z neho vyrastie rastlina," doplnila Kristína Kocmaníková. Pohárik sa v prírode rozloží v priebehu dvoch mesiacov. Predtým ako ich študenti začali vyrábať, testovali ich niekoľko mesiacov priamo v prírode. "Tento kelímok sa rozloží na biomasu a nepoškodzuje životné prostredie," uviedol Matúš Opavský.

Spočiatku chceli do pohárikov sypať semená stromov, no nakoniec sa rozhodli pre bylinky. Keďže chcú poháriky predávať na rôznych podujatiach, založili si firmu. "Vytvorili sme si firmu, mali sme valné zhromaždenie, začali sme vyrábať kelímky a predávať," povedala Mariana Kubíková. 

Pozrite si aj archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy