Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Možno trpíte selfitídou a možno ste naozaj takí krásni
Zdielať na

Možno trpíte selfitídou a možno ste naozaj takí krásni

LONDÝN / Selfitída nie je nový pojem, ale až teraz vďaka výskumu bola zaradená medzi psychické poruchy.

Ak ste posadnutí zhotovovaním selfie, potom možno trpíte takzvanou selfitídou. Je to skutočná psychická porucha, ktorá človeka neustále núti si robiť fotky a uverejňovať ich na sociálnych sieťach. Uvádzajú to psychológovia pre britské médiá. 

Termín selfitída sa objavil už v roku 2014, na popísanie problému obsesívneho si robenia selfie (svojky). Výskumníci z britského Nottingham Trent University (NTU) a z indickej školy managementu TSM definovali šesť motivačných faktorov, s ktorých pomocou zostavili "stupnicu správania sa pri selfitíde". Tá má pomôcť posúdiť, ako ťažko je človek týmto stavom zasiahnutý. K vytvoreniu stupnice od 1 do 100 vedci využili prieskum, ktorý uskutočnili v skupine 200 ľudí v Indii.

Indiu vybrali práve preto, že má najvyšší počet užívateľov Facebooku a rovnako najvyšší počet úmrtí pri snahe si spraviť selfie na nebezpečnom mieste v snahe pritiahnuť na seba pozornosť. 

"Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavovali články, ktoré tvrdili, že by Americký psychiatrický zväz mal selfitídu klasifikovať ako psychickú poruchu," hovorí doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálnych závislostí z NTU. "Síce sa ukázalo, že tieto správy neboli pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitída neexistuje. My sme potvrdili jej existenciu a vypracovali sme prvú behaviorálnu stupnicu selfitídy, aby sme tento stav dokázali posúdiť," dodal.

Tí, ktorí trpia selfitídou, sa podľa zistení vedcov obvykle snažia posilniť vlastnú sebadôveru. Usilujú sa o získanie pozornosti, chcú si zlepšiť náladu, vytvoriť spomienky, potvrdiť svoje miesto v určitej sociálnej skupine a byť spoločensky konkurencieschopní. 

Nie všetci sú veľkými milovníkmi selfie. Princ Harry je jedným z nich.

Súvisiace články