Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trump odpovedá Kimovi: Naše jadrové tlačidlo je väčšie
Zdielať na

Trump odpovedá Kimovi: Naše jadrové tlačidlo je väčšie

Archívne video

PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong-un rozhodol, že jeho krajina v stredu znovu obnoví pohraničnú linku zaisťujúcu naliehavú komunikáciu s Južnou Kóreou. V televíznom prehlásení to povedal jeden z predstaviteľov KĽDR.

Južná Kórea potom podľa agentúry AP oznámila, že so svojím severným susedom už začala na tejto linke predbežnú komunikáciu s cieľom preveriť, či spojenie dobre funguje. Hovorca juhokórejského prezidenta označil obnovenie horúcej linky v pohraničnej obci Pchanmundžom za významný posun v napätých vzájomných vzťahoch.

Obe krajiny chcú v najbližších dňoch jednať o účasti KĽDR na zimnej olympiáde, ktorú bude vo februári organizovať práve jej južný sused. Linku, ktorá v minulosti predstavovala zásadný komunikačný kanál medzi oboma krajinami, KĽDR opakovane prerušovala v dobách zvýšeného napätia. Naposledy sa tak podľa agentúry Reuters stalo vo februári 2016, kedy Pchjongjang linku pozastavil v odvete za uzavretie spoločnej priemyselnej zóny Kesong.

Predstaviteľ juhokórejského ministerstva pre zjednotenie povedal Reuters, že juhokórejskí činitelia sú pripravení so svojimi susedmi po obnovení linky hovoriť.

Kim Čong-un v pondelkovom novoročnom prejave ponúkol Soulu nezvykle zmierlivé gesto, keď povedal, že zvažuje vyslanie severokórejskej výpravy na olympiádu a je otvorený rozhovorom. Soul reagoval ponukou jednania na vysokej úrovni.

Zatiaľ čo Južnej Kórei ponúkol severokórejský vodca zlepšenie vzťahov, voči USA zvolil vo svojom novoročnom prejave tradične ostrý postoj. Okrem iného uviedol, že celé územie Spojených štátov je v dostrele severokórejských jadrových zbraní. Americký prezident Donald Trump v reakcii na to na Twitteri napísal, že odpaľovacie tlačidlo k jadrovým zbraniam, ktoré má k dispozícii, je "ďaleko väčšie a mocnejšie" než to, ktoré je na stole severokórejského diktátora.

​​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy