Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chystáte sa na cesty do okolitých krajín? Musíte mať takúto povinnú výbavu
Zdielať na

Chystáte sa na cesty do okolitých krajín? Musíte mať takúto povinnú výbavu

BRATISLAVA / Počas bežnej cestnej kontroly ste sa už určite stretli s tým, že od vás policajt požadoval takzvanú zelenú kartu. Ak je ale vodič občanom iného štátu, je otázne, či je všetko v poriadku, keď túto zelenú kartu policajt vyžaduje.

"Niekoľko krát ma zastavili slovenskí policajti a pýtali odo mňa zelenú kartu. Tlmočil som im že ju nemusím mať, že stačí povinné zmluvné poistenie a oni ďalej svoje. Vozidlo mám prihlásenie v Poľsku a má poľské ŠPZ," uvádza v e-maily zastavený vodič, ktorý sa dostal do takejto situácie.

Napriek tomu, že tvrdenie je podľa poľských zákonov správne, podľa tých slovenských to už pravda nie je. "Pri prevádzke cudzokrajného motorového vozidla je vodič povinný mať pri sebe zelenú kartu alebo potvrdenie o hraničnom poistení, ktoré je povinný na výzvu príslušníka policajného zboru predložiť," píše sa v zákone 381/2001.

Prekvapujúci je ale fakt, že ak idú Slováci do okolitých krajín, tak túto zelenú kartu mať nemusia."Na základe Viedenského dohovoru pri cestnej kontrole využívame predpoklad, že keď je auto prihlásené na evidenčných číslach iného štátu, musí byť aj poistené," povedal Marcin Filipek, dopravná polícia Krakov. 

"To neplatí pre vodiča vozidla s výnimkou poistenia zodpovednosti a vodiča cudzozemského vozidla, ktorého poistenie, je zaručené kanceláriou poistiteľa cudzieho štátu." telefonicky dodal Petr Habenicht, policajný zbor ČR. 

Rozdiely v predpisoch sa ale netýkajú iba zelených kariet. Problémovou je aj povinná výbava. Tá je v každom štáte iná. "U nás je povinné mať v aute výstražný trojuholník a hasiaci prístroj. Naše predpisy nevyžadujú, aby v povinnej výbave bola aj lekárnička alebo reflexná vesta," dodáva Marcin Filipek. "Náhradné žiarovky, poistky, kľúč na matice kolies, hever, rezervné koleso, výstražný trojuholník, reflexná vesta a lekárnička," telefonicky uviedol Petr Habenicht.

U nás máme predpisy podobné s českou republikou a navyše máme povinnosť mať v aute od 15 novembra do konca marca aj snežné reťaze. Na otázku, či je povinný mať túto výbavu na území Slovenska aj zahraničný občan, nám policajný zbor neodpovedal.

Policajti okrem uplatňovania zákonov, pomáhajú aj ľuďom v núdzi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy