Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedecké objavy roku 2017, ktoré posunuli svet vedy dopredu
Zdielať na

Vedecké objavy roku 2017, ktoré posunuli svet vedy dopredu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V roku 2017 sa toho stalo veľa nielen v oblasti politiky či medzinárodných vzťahov, ale aj v oblasti vedy. Niektoré vesmírne či medicínske objavy naozaj berú dych. Vybrali sme niekoľko zaujímavých, ktorými pri konverzácii s priateľmi určite ohúrite.

Sonda Cassini po 20 rokoch vo vesmíre zhorela

V septembri 2017 po 20 rokoch činnosti zhorela sonda Cassini. Cassini bola sedem metrov dlhá a štyri metre široká sonda, ktorá vo chvíľach svojho zániku dosahovala rýchlosť až 113 000 kilometrov za hodinu. Prvoradou úlohou sondy Cassini bol prieskum Saturnu, jeho prstencov a mesiacov. Na vývoji sondy sa podieľali NASA, Európska vesmírna agentúra a Talianska kozmická agentúra. Počas jej misie sa jej napríklad podarilo objaviť nový Saturnov prstenec alebo zistiť, že druhý najväčší mesiac Saturnu Rhea má atmosféru tvorenú kyslíkom a oxidom uhličitým.

​Objavili nové planéty vhodné na život

Astronómovia objavili sústavu, ktorá pozostáva zo siedmich planét ležiacich len 40 svetelných rokov od Slnka. Tri z týchto planét naviac ležia v takzvanej obývateľnej zóne. To znamená, že na ich povrchu by sa mohli nachádzať oceány. Zvyšuje sa šanca, že by niektorá z planét mohla byť obývateľná. V tomto systéme sa nachádza doposiaľ najväčší počet planét svojou veľkosťou podobných Zemi. 

​Vesmírny výskum má pomôcť pri liečbe rakoviny

Nový výskum vo vesmíre sa zameriava na vývoj lieku, ktorý by imunitnému systému pomohol zabíjať rakovinové bunky, čo by pomohlo zabrániť opätovnému výskytu určitého druhu rakovinového ochorenia. Vedci dúfajú, že sú schopní to dosiahnuť kombináciou nových liekov a protilátok, čo by mohlo znížiť nepríjemné vedľajšie účinky - ako vracanie alebo padanie vlasov - obvyklé u pacientov prechádzajúcich chemoterapiou.

​Unikátna operácia dáva nádej ochrnutým ľuďom

Izraelským vedcom sa podarila unikátna operácia, ktorá dáva nádej pacientom po úrazoch chrbtice. Zatiaľ ju vyskúšali na potkanovi. Ochrnutý hlodavec mal poranenú miechu, a tak mu lekári voperovali mu implantát vyrobený z ľudských buniek, ktorý mu ju mal opäť spojiť. A podarilo sa. Kmeňové bunky z úst dospelého človeka umiestnili na biologicky odbúrateľný implantát, ktorý voperovali do miechy potkana. Ten vytvoril akúsi cestu tak, aby inštrukcie z mozgu opäť prechádzali do končatín. Asi 40 percent zvierat liečených touto metódou sa začalo po poranení miechy hýbať. Odborníci tvrdia, že je to len začiatok.

Objavili nový ľudský orgán

Mezentérium považovali vedci doteraz za roztrieštené štruktúry v zažívacom ústrojenstve ľudského tela. Štúdie potvrdili, že ide o samostatný orgán, ktorý sa nachádza v brušnej dutine. Aká je jeho funkcia a na čo slúži je zatiaľ predmetom otázok a ďalšieho skúmania. Možno práve rok 2018 prinesie nové zistenia o tomto "novom" ľudskom orgáne. 

Vedci opravili chybný gén v ľudskom embryu

 Vedci z amerického Oregonu prvýkrát úspešne pozmenili "zlý" gén v ľudskom embryu, ktorého vada vyvoláva zlyhanie srdca ohrozujúce život.  Podľa odborníkov ide o míľnik v genetickom výskume, ktorý v budúcnosti môže novorodenca uchrániť pred dedičnými chorobami. Ak budú ďalšie testy úspešné, majú nádej na zdravého potomka páry, ktorým lekári pre dedičné choroby nedávali nádej. Môže ísť o také choroby, ako je rakovina vaječníkov, cystická fibróza alebo skoré druhy Alzheimerovej choroby.

Prevratný nález vo Veľkej Chufuovej pyramíde

Egyptológovia prišli na významný nález. Pod Veľkou pyramídou objavili zhruba 30-metrovú komoru, ktorá by sa mala nachádzať nad hlavnou pasážou. Význam komory je nejasný a nie je zatiaľ známe, či mala nejakú špeciálnu funkciu. Vedci využili k nálezu lúče podobné röntgenovým, ktoré vedia preniknúť skalou.  Vedci, ktorí sa prieskumu zúčastnili, ho označili za prelomový

Súvisiace články