Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záhada minulosti: Pod Veľkou pyramídou v Gíze objavili tajnú komoru
Zdielať na

Záhada minulosti: Pod Veľkou pyramídou v Gíze objavili tajnú komoru

Archívna reportáž

GÍZA / Egyptológovia prišli na významný nález. Pod Veľkou pyramídou, nazývanou tiež Chufuova, objavila zhruba 30-metrovú komoru, ktorá by sa mala nachádzať nad hlavnou pasážou.

Význam komory je nejasný a nie je zatiaľ známe, či mala nejakú špeciálnu funkciu. Vedci využili k nálezu lúče podobné röntgenovým, ktoré vedia preniknúť skalou. Sú schopné prejsť výrazne hlbšie ako iné technológie, uvádza portál novinky.cz.  

Prevratný nález

Podľa doterajších zistení komora nie je prepojená so žiadnymi z tunelov, ktoré sa v pyramíde nachádzajú. Vedci, ktorí sa prieskumu zúčastnili, ho označili za prelomový. Tiež pripísali zásluhy modernej technológie, vďaka ktorej mohli komoru objaviť. 

"Je to premiéra. Môže ísť o jednu alebo viac prepojených miestností, môže to byť mnoho vecí. Mám za to, že komora bola skrytá od doby, kedy bola pyramída postavená," uviedol spoluzakladateľ projektu ScanPyramids Mahdí Tajúbí. 

https://twitter.com/theheraldsun/status/926162763419963394

Pyramídy v Gíze sú posledným existujúcim starovekým divom sveta. Vzhľadom k tomu, že sa do dnešných čias vedci nevedia zhodnúť na tom, ako boli postavené, tak i tie najmenšie nálezy často vyvolajú záujem nielen egyptológov, ale aj bežných ľudí. "Dobrá správa je, že tam ta komora je a je veľmi veľká," dodáva Tajúbí. 

Aj slovenskí archeológovia mali v júni ruky plné práce. Objavili asi najväčšie pohrebisko na Slovensko s ostatkami ešte z doby 2. storočia. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články