Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Turisti v Slovenskom raji dostali stopku. Príroda teraz patrí len zvieratám
Zdielať na

Turisti v Slovenskom raji dostali stopku. Príroda teraz patrí len zvieratám

SLOVENSKÝ RAJ / Slovenský raj je síce otvorený takpovediac nepretržite, no napriek tomu tam platí jedna sezónna stopka. Týka sa ferraty v rokline Kyseľ. Tú ako jedinú ochránári na polroka zatvárajú. Príroda si potrebuje od nás, turistov oddýchnuť. Sprístupnia ju v júni.

Davy turistov, ktorí počas celého leta prechádzali ferratami vyzbrojení špeciálnymi setmi sú minulosťou. Ferratové sety už budú v Slovenskom raji zbytočné. Jediná ferrata Kyseľ je už oficiálne zatvorená, a to kvôli ochrane prírody.

V miestach, kde je ferrata mala príroda 40 rokov pokoj, roklina bola pre ľudí nedostupná, zvieratá si vytvorili svoj kolobeh, ktorí im turisti narúšajú. Ochranári im dopriali polročný oddych. "Už teraz v podstate začína u kamzíkov ruja. Postupne začína u sov, dravých vtákov, aj v zime roklina zdanlivo spí, ale život v nej je," uviedol riaditeľ národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Podľa ochranárov bolo v Kyseli počas leta 15 000 turistov. Dúfajú, že od súčasnosti do budúcoročného leta tam nezavíta žiaden dobrodruh. Ak by aj, musí si pripraviť 66 eur. "Roklina bude monitorovaná strážcami prírody, profesionálnou strážou Slovenského raja. Budú to námatkové kontroly, v prípade porušenia hrozí sankcia," uviedol jeden zo strážcov Ľuboš Cibula.

Aj keď ide o námatkové kontroly, so strážcami sa vybabrať prakticky nedá. Usvedčia vás fotopasce. Počas minuloročnej sezónnej uzávery chytili až 100 dobrodruhov, ktorých výlet stál desiatky eur. "Niekedy aj ten návštevník, keď to zavesí na sociálne siete, akoby sám sa prizná k porušeniu poriadku. Riešili sme minulého roku aj takých ľudí, ktorí vyslovene natočili na video ako prešli roklinou, dokonca aj zákazovú značku," tvrdí Cibula.

Návštevnosť v Slovenskom raji má síce pomalú, no stúpajúcu tendenciu. Podľa riaditeľa ochranárov sem chodia turisti z celého sveta. Počas dvoch letných mesiacov zavítalo do raja približne 300 000 návštevníkov. Zaujímavosťou sú izraelskí turisti. "Častokrát sú to veľké rodiny. Manželský pár s mnohými deťmi. Treba im odporúčať túry," poradil Dražil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy