Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Svet pozná výraz roka, Trump si ho privlastňuje
Zdielať na

Svet pozná výraz roka, Trump si ho privlastňuje

LONDÝN / Výrazom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového slovníka Collins English Dictionary stalo spojenie "fake news", označujúce falošné správy. Informoval o tom denník The Guardian, podľa ktorého k popularite výrazu veľmi prispel americký prezident Donald Trump.

Odborníci na lexikológiu z Collinsovho slovníka uviedli, že početnosť tohto termínu sa od roku 2016 zvýšila o 365 percent. Výraz sa podľa autorov slovníka po prvýkrát začal viac objavovať v období rokov 2000 až 2009 a v posledných dvanástich mesiacoch bol všade prítomný.

Toto slovné spojenie s obľubou opakuje americký prezident Trump, ktorý fake news vo svojich prejavoch často kritizuje ako nečestnú produkciu mainstreamových médií. V posledných dňoch o klamlivých správach písal napríklad na twitteri v súvislosti s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Minulý týždeň dokonca Trump prišiel s tvrdením, že zmienené spojenie sám vymyslel. "Možno ho ľudia používali už skôr, ale ja som si to nikdy nevšimol," povedal podľa The Guardian.

Collinsov slovník tento etymologický výklad odmietol. Odborníci uviedli, že výraz sa po roku 2000 začal objavovať v americkej televízii pre popis "falošných, často senzačných informácií šírených ako bežné spravodajstvo."

Medzi uchádzačov o slovo roka patrilo množstvo slov aj množstvo ďalších výrazov z oblasti politiky a médií. Napríklad spojenie "komnata ozvien" (anglicky echo chamber", čo je označenie pre situáciu, v ktorej sa skupina osôb vzájomnou komunikáciou utvrdzuje vo svojich názoroch. Ide o "prostredie, hlavne na sociálnych sieťach, v ktorom sa akékoľvek tvrdenie stretne so súhlasom, pretože ho čítajú len ľudia, ktorí majú podobné názory," napísali vydavatelia Collinsovho slovníka. Početný výskyt slovného spojenia v posledných piatich rokoch stále stúpa. 

Veľký nárast popularity zaznamenalo v angličtine aj slovo antifa. Najmä po stretoch ľavicových radikálov s prívržencami krajnej pravice v Spojených štátoch.

Politika, vzťahy aj hračka

Špecifickým výrazom pre britské ostrovy je Corbynmánia, teda nadšený obdiv predsedu Labouristickej strany Jeremyho Corbyna. "Toto slovo sa po po prvýkrát objavilo v roku 2015 a po minuloročnom poklese popularity sa vrátilo na výslnie v roku 2017, kedy labouristický vodca zanechal dobrý dojem v predvolebnej kampani," konštatovali vydavatelia slovníku. Corbynovi labouristi v júnových voľbách posilnili, konzervatívci premiérky Theresy May síce vyhrali ale v parlamente stratili väčšinu.

"Väčšina slov na tohtoročnom zozname je nabitá politickými významami, ale vzhľadom k tomu, že máme v Spojených štátoch nového prezidenta a v Británii sa konali predčasné voľby, tak asi neprekvapí, že politika ďalej ovplyvňuje jazyk," prehlásila Helen Newstead, ktorá zodpovedá za jazykový obsah Collinsovho slovníka.

Medzi desiatimi uchádzačmi o titul slovo roka sa na zozname vydavateľov Collinsovho slovníka rovnako vyskytlo napríklad slovo gender-fluid, čo charakterizuje osoby, ktoré chcú zostať flexibilné voči genderovej identite, namiesto toho aby sa hlásili k určitému pohlaviu.

Pozornosť si zaslúžil aj názov módnej hračky roka fidget spinner. Ide spravidla o plastovú či kovovú vrtuľku, ktorá sa otáča prstami.

Výrazy roka podľa Collins Dictionary:

- fake news - falošné, častokrát mätúce správy

- antifa - antifašistická organizácia, príslušník antifašistickej organizácie

- corbynmania - nadšený obdiv predsedu Labouristickej strany Jeremyho Corbyna.

- cuffing season - obdobie jesene a zimy, kedy ľudia skôr ostávajú doma ako chodia za zábavou. 

- echo chamber (komnata ozvien) - označenie pre situáciu, v ktorej sa skupina osôb vzájomnou komunikáciou utvrdzuje vo svojich názoroch

- fidget spinner - hračka, ktorá v roku 2017 pobláznila celý svet

- gender fluid -  charakterizuje osoby, ktoré chcú zostať flexibilné voči genderovej identite, namiesto toho aby sa hlásili k určitému pohlaviu

- gig economy - firma, v ktorej je málo zamestnancov a na väčšinu práce priraďujú dočasným alebo externým zamestnancom

- insta - slovo, ktoré je spájané s aplikáciou instagram

- unicorn - jednorožec 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy