Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci objavili sedem planét. Tri sú vhodné pre život
Zdielať na

Vedci objavili sedem planét. Tri sú vhodné pre život

VESMÍR / Astronómovia objavili sústavu, ktorá pozostáva zo 7 planét ležiacich len 40 svetelných rokov od Slnka. Ide o mimoriadne chladného červeného trpaslíka s katalógovým označením TRAPPIST-1.

Tri z týchto planét naviac ležia v takzvanej obývateľnej zóne. To znamená, že na ich povrchu by sa mohli nachádzať oceány. Zvyšuje sa šanca, že by niektorá z planét mohla byť obývateľná.

Porovnateľné so Zemou

V tomto systéme sa nachádza doposiaľ najväčší počet planét svojou veľkosťou podobných Zemi a zároveň najviac planét, na ktorých povrchu by sa mohla nachádzať voda v kvapalnom stave. 

Všetky planéty označené podľa narastajúcej vzdialenosti od materskej hviezdy TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g a h sú svojou veľkosťou porovnateľné so Zemou. Astronómovia získali informácie o dráhe i veľkosti planét, píše Nature.com.

NASA

​Vedci týmto spôsobom zistili, že prinajmenšom šesť vnútorných planét tohto systému je svojou veľkosťou a teplotami na povrchu porovnateľnými so Zemou. 

TRAPPIST-1 je na hviezdne pomery drobnou stálicou s hmotnosťou iba asi 8% Slnka. Svojou veľkosťou sotva prevyšuje planétu Jupiter. Preto je na oblohe iba veľmi slabou hviezdičkou, ktorá leží v súhvezdí Vodnára.

Prevratný objav vedcov: 

Súvisiace články