Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výskum vo vesmíre má pomôcť imunitnému systému proti rakovine
Zdielať na

Výskum vo vesmíre má pomôcť imunitnému systému proti rakovine

Archívna reportáž

WASHINGTON / Mikrogravitačný výskum na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) by podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) mohol priniesť nový pohľad na možnosť boja proti rakovine. Napísal to server Space.com.

Nový výskum vo vesmíre sa zameriava na vývoj lieku, ktorý by imunitnému systému pomohol zabíjať rakovinové bunky, čo by pomohlo zabrániť opätovnému výskytu určitého druhu rakovinového ochorenia. Vedci dúfajú, že sú schopní to dosiahnuť kombináciou nových liekov a protilátok, čo by mohlo znížiť nepríjemné vedľajšie účinky - ako vracanie alebo padanie vlasov - obvyklé u pacientov prechádzajúcich chemoterapiou.

Chemoterapia síce pri liečbe rakoviny býva účinná, so zhubnými bunkami ale zabíja aj bunky zdravé. Nový prístup sa zameriava iba na rakovinové bunky, a to kombináciou protilátky s Azonafidom, liekom na likvidáciu rakoviny. Vedci sa domnievajú, že táto nová kombinácia bude mať za následok menšie problémy, než aké vyvoláva chemoterapia, aj keď aj táto liečba bude mať vedľajšie účinky.


"Jedným z dôvodov, prečo rakovinové bunky rastú v tele niektorých ľudí, je to, že ich obranný mechanizmus ich nevie rozpoznať," uvádza účastník uvedeného výskumu Dhaval Shah z Newyorskej štátnej univerzity v Buffale.

"Táto (nová) molekula má okrem iného schopnosť prebúdzať alebo spúšťať brzdu v už existujúcich imunitných bunkách vnútri rakoviny," vysvetľuje Shah. "Keď sú tieto molekuly v akomkoľvek danom nádore vypúšťané, 'prebúdzajú' okolité imunitné bunky a stimulujú vlastný imunitný systém tela, ktorému umožní rozpoznať a zabiť samotnú rakovinovú bunku."

Vykonávať tento výskum na Medzinárodnej vesmírnej stanici má ale podľa vedcov aj ďalšie výhody. Mikrogravitačné prostredie lepšie simuluje ľudské telo, pretože je možné vytvárať veľké guľovité rakovinové tumory, vysvetľuje Luis Zea z Coloradskej univerzity v Boulderi.

Okrem toho budúci výskumníci mieriaci na Mars budú vzhľadom k radiácii vystavení zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Tento výskum by podľa NASA mohol pomôcť zistiť, ako účinné tieto kombinácie liečiv sú v prostredí mikrogravitácie, čo by bolo užitočné v prípade výskytu tohto ochorenia u astronautov počas cesty na Mars alebo späť na Zem.

"Nevieme, či bunky tento liek metabolizujú rovnakým spôsobom, ako je tomu na Zemi. Z dlhodobého hľadiska si musíme byť istí, ktoré lieky budú fungovať," uviedol v tejto súvislosti Shah.

Súvisiace články