Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci objavili nový orgán v ľudskom tele
Zdielať na

Vedci objavili nový orgán v ľudskom tele

SVET/SLOVENSKO / Nie tak dávno sa v učebniciach prepisovala funkcia slepého čreva. Považovalo sa za nepotrebné a dnes už je zrejmé, že produkuje a chráni užitočné baktérie. Írski vedci v týchto dňoch prichádzajú s ďalšou novinkou. Predstavili nový ľudský orgán v brušnej dutine - mezentérium, alebo po slovensky okružie.

Mezentérium, alebo okružie, je anatomická štruktúra, ktorá sa nachádza v bruchu a je popisovaná ako súčasť tenkého čreva. Jeho význam popisuje Eliška Kubíková z Anatomického ústavu Lekárskej fakulty UK: "Má taký význam, že umožňuje lepšiu pohyblivosť časti tenkého čreva, čo je lačník a bedrovník." Tvarom pripomína obľúbenú hubu, kuriatko jedlé. Okrem pohybu tenkého čreva zabezpečuje aj jeho prekrvenie a výživu.

To sa doteraz vedelo, ale po novom írski vedci preukázali, že okružie, alebo mezentérium, je samostatný orgán. Doteraz to tak nebolo. Do učebníc sa mezentérium až tak rýchlo nedostane, pretože ide o zdĺhavý proces, ale určite sa veľmi rýchlo objaví na internete a v prednáškach pre študentov medicíny. Učebnice anatómie sa budú prepisovať. 

Súvisiace články