Polojasno
21°
Bratislava
Prelomová operácia. Po ochrnutí sa začal opäť hýbať
Zdielať na

Prelomová operácia. Po ochrnutí sa začal opäť hýbať

TEL AVIV / Izraelským vedcom sa podarila unikátna operácia, ktorá dáva nádej pacientom po úrazoch chrbtice. Zatiaľ ju vyskúšali na potkanovi. Ochrnutý hlodavec mal poranenú miechu a tak mu lekári voperovali mu implantát vyrobený z ľudských buniek, ktorý mu ju mal opäť spojiť. A podarilo sa.

Tím vedcov z univerzity v Tel Avive oslavoval veľký úspech, keď sa ich pokus vydaril. Kmeňové bunky z úst dospelého človeka umiestnili na biologicky odbúrateľný implantát, ktorý voperovali do miechy potkana. Ten vytvoril akúsi cestu tak, aby inštrukcie z mozgu opäť prechádzali do končatín.

"Podarilo sa takmer úplne zregenerovať miechu. Bolo naozaj úžasné vidieť, že zvieratá začínajú po niekoľkých týždňoch opäť chodiť," povedala profesorka Shulamit  Levenberg.

Asi 40 percent zvierat liečených touto metódou sa začalo po poranení miechy hýbať. Odborníci tvrdia, že je to len začiatok. Majú pred sebou ešte dlhú cestu a vôbec netušia, či by to podobne fungovalo aj na ľuďoch. Ak sa to ale potvrdí, dúfa, že nemocnice budú vybavené potrebným materiálom, z ktorého potrebný implantát vyrobia.

"Naša vízia spočíva v tom, že zmrazené bunky transplantujeme do miesta lézie a dúfame, že to povedie k úplnému zotaveniu," vyjadril sa vedec Daniel Offen. Lekári priznávajú, že konať treba rýchlo. Šanca zotavenia sa pri starších zraneniach znižuje, pretože chrbtica po čase môže začať atrofovať.

Pozrite si archívnu reportáž o unikátnej operácii na Slovensku:

Súvisiace články