Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Voda v plastovej fľaši sa o pár sekúnd zmení na ľad, keď žena otvorí uzáver. Ako je to možné?
Zdielať na

Voda v plastovej fľaši sa o pár sekúnd zmení na ľad, keď žena otvorí uzáver. Ako je to možné?

Archívna reportáž

ČÍNA / Neuveriteľný moment, kedy sa voda zabalená v plastovej fľaši zmení na pevný ľad, trvá len pár sekúnd. Nehľadajte za tým žiadnu mágiu ani zložité chemické pokusy. Dôvodom je obyčajný vzduch.

Video ukazuje ženu stojacu vonku, ktorá otvára fľašu pitnej vody. Tá v okamihu zamrzla po tom, ako bola vystavená vzduchu v krutom zimnom dni v severnej Číne. Extrémne nízka teplota, ktorá dosiahla až -20°C spôsobuje to, že sa kvapalina okamžite zmení na pevný ľad, keď žena pokrúti uzáverom. 

Záznam bol údajne nakrútený 12. decembra v meste Hulunbuir vo Vnútornom Mongolsku. Žene sa podaril úžasný prírodný jav, známy ako podchladenie. Je to vlastne proces chladenia kvapaliny pod bodom mrazu, bez toho, aby sa stal pevný. Kvapalina pod svojou teplotou tuhnutia kryštalizuje, akonáhle je v kontakte s malým kúskom prachu alebo inou nečistotou vo vode, okolo ktorej sa môže vytvoriť kryštalická štruktúra. Tak isto sa tento úkaz deje aj pri poškriabaní fľaše. 

Tento malý experiment si môžete urobiť aj vy sami doma. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa voda vo fľaši zmení na ľad. A zaberie vám to len niekoľko sekúnd.

Súvisiace články