Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viac ako tri štvrtiny Slovákov je spokojných s rokom 2017
Zdielať na

Viac ako tri štvrtiny Slovákov je spokojných s rokom 2017

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Takmer 77 percent ľudí je spokojných s rokom 2017 a jeho priebehom. Končiaci sa rok splnil ich očakávania, ktoré mali na jeho začiatku. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu GfK Slovakia.

Najmä mladí ľudia označili končiaci sa rok za lepší, ako pôvodne očakávali. "Viac ako jedna štvrtina obyvateľov Slovenska považuje z pohľadu svojho osobného života rok 2017 za lepší, ako očakávala na jeho začiatku,“ hovorí Rastislav Kočan z GfK Slovakia. Boli to najmä mladí ľudia vo veku do 29 rokov. O niečo menšia skupina, 23 percent opýtaných, považuje rok 2017 za horší, ako si mysleli na jeho začiatku. Pre približne polovicu respondentov tento rok splnil ich očakávania, ktoré mali v januári.

Hlavné dôvody, prečo ľudia hodnotili rok 2017 ako lepší, než očakávali, boli úspechy v osobnom živote. Uviedla to takmer polovica z nich. Išlo najmä o zážitky, získané skúsenosti, oblasť viery alebo vzdelanie. Ocenili to hlavne zamestnaní ľudia so zodpovednosťou alebo vedúcou funkciou. Viac ako dve pätiny opýtaných boli spokojné s rokom z pohľadu svojej rodiny či vzťahu. Slovákov rovnako potešilo zlepšenie svojej finančnej situácie alebo svojich blízkych. Najviac to tešilo mužov vo veku 50 až 59 rokov. Zlepšenie pracovnej oblasti považovala za pozitívne takmer jedna tretina ľudí, hlavne mladých do 29 rokov s vysokoškolským vzdelaním. Necelých dvadsať percent opýtaných potešili ľudia v ich okolí, najmä študentov a žiakov do 19 rokov. Takmer rovnako veľká skupina je spokojná so svojím zdravotným stavom alebo zdravím svojich blízkych, prekvapivo to ale potešilo najmä ľudí vo veku nad 60 rokov.

Hlavný dôvod nespokojnosti Slovákov počas roka 2017 bolo zhoršenie ich finančnej situácie. Postihlo to predovšetkým ľudí s čistým mesačným príjmom do 800 eur. Ďalším dôvodom ich nespokojnosti bolo zhoršenie zdravotného stavu opýtaných alebo ich blízkych. Viac ako jedna štvrtina hodnotila nad očakávanie horšiu všeobecnú náladu v slovenskej spoločnosti, najviac to pociťujú ľudia v Bratislavskom kraji. Rovnaký podiel opýtaných zažilo komplikácie v práci. Pre necelú jednu štvrtinu nespokojných bolo dôvodom nespokojnosti všeobecné zhoršenie ekonomickej situácie a rovnako bola podľa nich v roku 2017 horšia celková politická situácia na Slovensku. Pociťujú to viac muži ako ženy.

Pozrite si aj výsledky veľkého medzinárodného prieskumu. Slováci si podľa neho nie sú istí prácou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy