Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Irán bojuje s epidémiou HIV. Polovica nakazených o svojej chorobe ani netuší
Zdielať na

Irán bojuje s epidémiou HIV. Polovica nakazených o svojej chorobe ani netuší

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V Iráne pribúdajú ľudia, ktorí sú nakazení vírusom HIV. Nakazia sa skôr pri sexe ako pri užívaní drog, ako to bolo v minulosti. Až polovica z odhadovaných 66 tisíc nakazených ale o svojej diagnóze ani netuší.

Lekárov znepokojuje aj narastajúci počet nakazených tehotných žien. Od nového roku sa preto budú budúce matky na prítomnosť vírusu povinne testovať. Iránska vláda odhaduje, že v krajine s 80 miliónov obyvateľov bolo minulý rok asi 66 tisíc HIV pozitívnych ľudí. Podľa údajov organizácie Spojených národov UNAIDS to bolo 50 tisíc mužov a 15 tisíc žien a detí. Len za posledný rok tamojší lekári diagnostikovali päťtisíc nových prípadov nakazenia. S HIV alebo s už rozvinutým AIDS sa lieči len približne desať tisíc z nich.

Pre porovnanie, Slovenská republika v posledných rokoch naďalej patrí k členským štátom Európskej únie s najnižším výskytom HIV infekcie. K 30.6. 2017 Úrad verejného zdravotníctva eviduje 728 občanov žijúcich s HIV infekciou, pričom väčšina z nich sa nakazila pri pohlavnom styku. 

Takmer polovica HIV pozitívnych v Iráne ani netuší, že v sebe nebezpečný vírus majú. Uvádza to server al-Monitor s tým, že podľa niektorých štatistík môže byť v krajine dvojnásobne viac nakazených. Prvý prípad sa v krajine objavil už v roku 1987 a vzrastajúca epidémia AIDS už po sebe zanechala 24 tisíc sirôt. 

Vírus sa šíri aj medzi užívateľmi drog

Cez Irán prechádzajú pašeráci drog z Afganistanu. V krajine je podľa vládnych odhadov viac ako 1,3 miliónov závislých. Práve medzi nimi, väzňami a prostitútkami je najväčšia časť pacientov s HIV a AIDS. Islamská republika sa snaží problém riešiť, dlhodobo narkomanom ponúka výmenu ihiel a prevádzkuje tiež kliniky so substitučnou metadónovou liečbou. Poradne a testy na HIV sú dostupné aj v menších dedinách.

Absencia sexuálnej výchovy a nemanželský sex

Aj napriek tomu, že Irán je konzervatívna moslimská krajina, najviac pacientov sa nebezpečným vírusom nakazilo pri sexe. "Pred piatimi - šiestimi rokmi bola miera prenosu infekcie pri pohlavnom styku približne 16 alebo 17 percent, maximálne 20 percent. Dnes je to 40 percent a v niektorých oblastiach aj viac," povedal pre agentúru AP zástupca iranského ministra zdravotníctva Mohammad Mahdi Gouya. Ide predovšetkým o mladých ľudí, vo veku od 21 do 35 rokov. Sexuálna výchova sa v školách neučí a deti sa toho o sexe nedozvedia veľa ani v doma. Rozprávať o sexe na verejnosti je tabu a povedomie o tom, ako sa pred chorobami, ktoré sa prenášajú počas sexuálneho styku, brániť, je mizivé. Podľa UNAIDS to vie len 18 percent mladých vo veku od 5 do 24 rokov. 

"Sexuálna výchova by sa mala začať už v materskej škole. Každé dieťa by malo mať úplné povedomie o témach spojených so sexom, aby sa vedelo chrániť a aby vedelo, že má možnosť povedať nie," hovorí riaditeľ organizácie Reviving Values Khosro Mansourian. S ním súhlasí aj Gouya: "naša mládež sa musí o sexe dozvedieť na škole. Prevencia je omnoho jednoduchšia ako liečba AIDS“.

Mimomanželský sex je v Iráne prísne zakázaný, no aj napriek tomu sa praktizuje. Podľa prieskumu z roku 2015, o ktorom informoval server France 24, má tretina Iráncov do osemnásť rokov prvý sex už za sebou.  Vláda za tým vidí západný štýl života a užívanie drog. "Extáza, syntetické návykové drogy a kombinácie amfetamínov dramaticky a abnormálne zvyšujú túžbu na sex,“ myslí si Gouya.

Povinné testovanie tehotných žien

Od budúceho roka by mali všetky tehotné ženy v krajine absolvovať testy na HIV. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva rastie aj počet nakazených budúcich matiek.

V období od januára do septembra minulého roka diagnostikovali HIV osemdesiatim tehotným ženám. Väčšina z nich sa nakazila od manžela a mnohé z nich sa o svojej diagnóze dozvedeli, až keď porodili HIV pozitívne dieťa. Vláda preto dúfa, že včasné testy ďalšiemu prenosu vírusu z matky na dieťa zabránia. Program testovania tehotných spustili pred dvoma rokmi v niektorých iránskych provinciách a odvtedy 93 percent tehotných pacientiek porodilo zdravé deti. "Keď je prvý test pozitívny, pošleme ženu na Ďalší. A ak potvrdíme HIV alebo AIDS, začíname s okamžitou liečbou," hovorí lekárka a vedúca oddelenia pre boj s AIDS iránskeho ministerstva zdravotníctva Parvin Afsar Kazerouniová. Dodáva, že pravdepodobnosť prenosu vírusu na dieťa sa pohybuje okolo 35 až 40 percent, no včas podané lieky ju môžu znížiť na menej ako dve percentá. 

 Aj napriek osvete a proaktívnemu prístupu v boji s epidémiou HIV/AIDS sa krajine nedarí zamazať stigmy, ktoré si nakazení obyvatelia nosia. "Všetci majú voči tejto chorobe zlý prístup. Dokonca si myslia, že sa môžu nakaziť, keď si umyjú ruky tam, kde aj ja. Ale nemôžu," tvrdí HIV pozitívny pacient z Teheránu. 

Súvisiace články