Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Film Veroniky Homolovej Tóthovej zožal úspech v europarlamente
Zdielať na

Film Veroniky Homolovej Tóthovej zožal úspech v europarlamente

BRUSEL / Židia neboli tí, ktorí ako prví končili počas holokaustu v plynových komorách. Ešte pred nimi posielali Nemci do plynu svojich vlastných občanov. Tých, ktorí boli zdravotne postihnutí. Aj o tom je film reportérky TV JOJ Veroniky Homolovej Tóthovej. Zaznamenal taký úspech, že si ho pozreli už aj v europarlamente v Bruseli.

Film reportérky TV JOJ Veroniky Homolovej Tóthovej Nehodní žitia zožal úspech už aj v Európskom parlamente. Ocenený medailou ministra školstva za boj proti extrémizmu má za sebou premietanie v slovenskom parlamente a už aj v tom európskom. Po vzhliadnutí filmu sa europoslancom iba ťažko hľadali slová. "Tie pocity sú strašne silné. Já mám po takýchto silných zážitkoch problém rozprávať," priznala česká europoslankyňa Olga Sehnalová. 

"Ten film bol o nás. Zdravotne postihnutých. Je mimoriadne dôležité, aby ľudia vedeli, že nešlo iba o holokaust židov," povedala nepočujúca europoslankyňa Helga Stevens.  "Na tento film som sa veľmi tešil a nesklamal ma ani v najmenšom," úprimne sa vyjadril slovenský veľvyslanec v Bruseli, Stanislav Vallo.

Podľa dostupných údajov nacisti zavraždili približne rovnaký počet postihnutých ľudí, koľko ich dnes žije na Slovensku, teda okolo 250 tisíc. Na podnet europoslankyne Jany Žitňanskej ho videli aj zdravotne postihnutí v Bruseli. “My musíme o tom hovoriť, hovoriť o tom otvorene, hovoriť o tom, že ľudia so zdravotným postihnutím boli tí, ktorí prví zakúsili, čo je to zomierať v plynových komorách, ktorí boli takzvaní pokusní králici," vyjadrila sa europoslankyňa Jana Žitňanská.

O film  reportérky TV JOJ prejavila záujem už aj Európska komisia, ktorá ho plánuje distribuovať po európskych inštitúciách. “Bolo to pre mňa iné v tom, že sa prišlo pozrieť publikum, o ktorom vlastne ten film je. A to bolo neuveriteľne silné, sledovať ich, ako tu sedeli úplne bez pohnutia, bez slova, ako sledovali celý ten film a ako si mnohí z nich uvedomili, že keby žili v tom období, tak by sa ich tá akcia týkala," uzavrela Veronika Homolová Tóthová.

Pozrite si archívnu reportáž o najnovšom filme Veroniky Homolovej Tóthovej:

Súvisiace články