Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Autobus so seniormi zapadol v snehu. Zachraňovali ich na skútroch
Zdielať na
Krimi

Autobus so seniormi zapadol v snehu. Zachraňovali ich na skútroch

Archívna reportáž

KRUŠNÉ HORY / Autobus s 50 dôchodcami na palube ich práve viezol domov z výletu, keď zapadol v snehu na uzavretej ceste. Akcia si vyžiadala zásah horských záchranárov.

Seniori si z výletu do Krušných hôr na severe Česka odnášajú skutočne neobvyklý zážitok. Vodič autobusu sa totiž rozhodol pre jazdu po uzavretej ceste, píše portál idnes.cz. Tá býva v zimných mesiacoch neprejazdná pre neudržiavanie a aj aktuálne je pokrytá 25 centimetrovou vrstvou tvrdého a zľadovateného snehu. Miestami sú na vozovke až 1,5 metra vysoké záveje z naviateho snehu. Vodiča na cestu priviedla navigácia. "Satelitné navigačné systémy nemajú v programe zimné uzávery. Len za uplynulý týždeň sme na tej iste ceste riešili 5 zapadnutých áut. Vodiči si zrejme vôbec nevšímajú varovné značky," povedal náčelník Horskej služby Krušné hory Miroslav Güttner.

Pre seniorov museli prísť záchranárske snežné skútre. Evakuácia trvala vyše 5 hodín, pričom s akciou začali okolo pol siedmej večer. Pôvodne nahlásili len 20 osôb, záchranári až po príjazde na miesto zistili, že ich je raz toľko. "V autobuse cestovalo 48 seniorov a dvaja z nich mali po nehode vzhľadom k veku zdravotné problémy," povedal zasahujúci člen horskej služby Ján Mach. Keď dvoch pasažierov ošetrili, začali seniorov zvážať na skútroch a štvorkolkách k miestu, kde už mohli prestúpiť do auta. V spolupráci s políciou ich odviezli do hotela, kde si mohli oddýchnuť.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy