Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vianoce prajú vreckárom. Polícia radí, ako sa nenechať okradnúť
Zdielať na

Vianoce prajú vreckárom. Polícia radí, ako sa nenechať okradnúť

BRATISLAVA / Námestia plné ľudí, dobrá nálada a nepozornosť. To všetko znamená väčšiu príležitosť pre zlodejov, ktorí kradnú na vianočných trhoch. Polícia varuje, aby si ľudia dávali na svoje veci väčší pozor.

V Prahe na Staromestskom námestí majú policajti plné ruky práce. Doslova za golier v priamom prenose chytili dvoch zlodejov. Prvý z nich v dave ľudí, ktorí si fotia vianočný stromček na námestí, otvoril turistke kabelku a pokúsil sa ju okradnúť. Našťastie, sledovali ho policajti a zámer mu zmarili. V teréne im pomáhajú kamery. "Aby prípad nestál len na svedectve policajtov," povedal vedúci "protivreckárskeho" tímu Radek Mudroch. Medzi zlodejmi v Prahe bývajú aj vreckári zo Slovenska. "Asi dvadsať za rok," upresnil Mudroch. Celkový počet nahlásených prípadov je pritom zhruba 8000.

Aj vianočné trhy v Bratislave dennodenne navštívia tisícky ľudí, na ich bezpečnosť dohliadajú aj mestskí policajti. Ľudmi preplnené vianočné trhy hrajú do kariet hlavne drobným zlodejom, ktorí často využívajú plné námestia na svoje nekalé zámery. Stačí chvíľka nepozornosti a môžete prísť o svoje veci. "Z týchto dôvodov mestská polícia posilnila výkon služby na vianočných trhoch. Tieto trhy sú navyše monitorované kamerovým systémom," povedal hovorca Mestskej polície, Peter Pleva.

No ani tieto opatrenia zlodejov neodradia. Preto je dobré všetky cennosti mať napríklad pod kabátom, alebo pod bundou. V žiadnom prípade nenoste hotovosť a doklady vo vonkajších vreckách. "Pokiaľ sa jedná o dámy, aby mali stále pod kontrolou svoje kabelky, lebo naozaj zlodejom stačí pár sekúnd a ich rýchle prsty dokážu v priebehu niekoľkých sekúnd hotovosť premiestniť," upozorňuje Pleva.

Polícia apeluje na všetkých návštevníkov vianočných trhov, aby boli maximálne obozretní a dávali si na svoje veci pozor. "V súčastnosti evidujeme 5 prípadov krádeží spáchaných najpravdepodobnejšie na vianočných trhoch Bratislava I. Najčastejšie boli odcudzené peňaženky s peňažným obsahom a osobných dokladov," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ BA, Veronika Slamková.

Pozrite si archívnu reportáž o podobných prípadoch v inom období roku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy