Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opancierovaná škatuľa je bič na nezodpovedných vodičov. Zaznamenala už tisíce priestupkov
Zdielať na

Opancierovaná škatuľa je bič na nezodpovedných vodičov. Zaznamenala už tisíce priestupkov

BRATISLAVA / V uliciach Bratislavy si motoristi iste všimli záhadný prístroj, ktorý monitoruje dopravu. Dokáže napríklad presne zrátať počet áut a rozdeliť ich do kategórií. Prístroj už v testovacej prevádzke zaznamenal desiatky tisíc priestupkov.

Špeciálne zariadenie monitoruje všetkých účastníkov cestnej premávky a spracováva potrebné informácie. Dokáže monitorovať hustotu premávky, merať rýchlosť alebo sledovať prejazd cez plnú čiaru. A toto všetko vie odsledovať v tej istej chvíli súčasne. "Ďalej vieme sledovať zákaz predbiehania v určitých jazdných pruhoch, no a všetky tieto parametre vieme vyhodnocovať z hľadiska štatistiky prejazdu, štatistiky prejazdu nákladných vozidiel, osobných, z každého smeru osobitne," povedal manažér spoločnosti Marek Kadlec.

Čo sa týka záznamu, prístroj ho vyhotoví v maximálnej kvalite. Vidíte na ňom rýchlosť, akou ste išli, alebo či ste držali v ruke telefón, dokonca či ste boli pripútaný. A, samozrejme, aj tabuľkou s evidenčným číslo. Toto zariadenie umiestnili v rámci testovania napríklad na Ulici Svornosti, ktorá sa nachádza medzi Bratislavou a Rovinkou. Za 24 hodín prístroj zaznamenal cez 4 tisíc prekročení maximálnej povolenej rýchlosti. Vodiči majú pred zariadením určitý rešpekt, už po pár dňoch testovania boli viditeľné výsledky. "Môžeme konštatovať, že od nasadenia zariadení, ten počet tých, ktoré prístroj zaznamenáva tak klesá čo je dobrá správa to znamená, že má na nich pedagogický charakter," povedal Kadlec.

Ak by niekoho z vodičov tento prístroj nahneval, a chcel by ho nejakým spôsobom znefunkčniť, alebo zničiť, tak je to márne. Je totiž pancierovaný. "Je to zariadenie, ktoré je testované od teplôt hlboko pod nulou, až po teploty tropických pásiem. Odoláva všetkým náznakom vandalizmu, ako je streľba, poškodzovanie mechanické," vysvetlil Kadlec.

"Môžem vysloviť spokojnosť a to hlavne z toho dôvodu, že na tých miestach, kde sme ho použili, tak sme nezaznamenali dopravnú nehodu. Dokonca máme informácie od obyvateľov, že doprava sa upokojila, čo je veľmi pozitívna správa," vyjadril sa riaditeľ odboru Dopravnej polície PZ SR Ján Ignaták.

Pozrite si archívnu reportáž o inom policajnom radare:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy