Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Predajca ojazdených vozidiel nepriznával biznis. Štát pripravil o takmer milión eur
Zdielať na

Predajca ojazdených vozidiel nepriznával biznis. Štát pripravil o takmer milión eur

BRATISLAVA / Colníci z kriminálneho úradu Finančnej správy klepli po prstoch predajcovi ojazdených vozidiel. Išlo o luxusné autá, ktoré pochádzali zo zahraničia. Ich nákup a dodanie na Slovensko však predajca nepriznal. Štát na DPH prišiel podla finančnej správy o takmer milión eur.

Predajca ojazdených vozidiel prevádzkoval internetové stránky, na ktorých predával ojazdené motorov é vozidlá luxusných značiek. Vozidlá z viacerých autobazárov v rámci EÚ zabezpečoval prostredníctvom svojich kamarátov či rôznych nekontaktných, tzv. zmiznutých firiem, ktoré nadobudnutie vozidla zo zahraničia nepriznávali. Ani následné dodanie slovenskému predajcovi, a teda neodvádzali daň.

Na základe takto vytvorených účelových obchodných reťazcov predajca automobilov predával použité motorové vozidlá prevažne právnickým osobám, a to s minimálnou maržou. Cieľom bolo ponížiť vlastnú daňovú povinnosť voči štátnemu rozpočtu. "Predajca je podozrivý z nezaplatenia a neodvedenia DPH na vstupe, čím navyše umožnil ďalším účastníkom v reťazci si daň na vstupe odpočítať," povedala Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančnej správy SR.

Takýmto spôsobom predajca podla finančnej správy obchodoval už od roku 2015. Z priestorov, kde dochádzalo k predaju dovezených áut, colníci v rámci prehliadok zaistili viacero účtovných dokladov. A to v Bratislave, v Trenčíne, v Leviciach a v Košiciach. "Finančný únik na DPH vyčíslili na takmer jeden milión eur," dodala Skokanová. V prípade dokázania viny hrozí podozrivým osobám pre daňové trestné činy 7 až 12 ročné väzenie.

Pozrite si archívnu reportáž o iných daňových podvodoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy