Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z trhu sťahujú dojčenské mlieko. Je rizikové pre kontamináciu salmonelou
Zdielať na

Z trhu sťahujú dojčenské mlieko. Je rizikové pre kontamináciu salmonelou

Archívna reportáž

PARÍŽ / V Európe, ale aj iných krajinách sveta, dôjde v najbližšej dobe k stiahnutiu dojčenského mlieka vyrábaného firmou Lactalis. Francúzske úrady dnes oznámili, že príčinou je hrozba kontaminácie salmonelou.

Medzi dotknutými krajinami, kam mlieko s istotou vyvážajú, je Alžírsko, Británia, Maroko, Tchaj-wan, Rumunsko, Grécko, Bangladéš, Čínu, Peru, Gruzínsko či Pakistan. Zatiaľ nie sú upresnené informácie, či spoločnosť Lactalis exportuje aj k nám. V českej tlači sa ale pred časom objavila informácia, že sieť lekární, ktorá pôsobí aj na Slovensku, rozšírila sortiment o sušené dojčenské mlieka vyrábané práve v dotknutom francúzskom závode. Hovorca českej strany siete lekární, Michal Petrov, sa vyjadril, že dodávky pre ich lekárne boli vyrobené v inom období, ako aktuálne sťahované produkty.

Už začiatkom decembra musela firma Lactalis stiahnuť z predaja 12 dodávok dojčenského mlieka vyrobeného v závode Craon na západe Francúzska. Teraz vydalo ministerstvo hospodárstva zoznam vyše 600 sťahovaných položiek, ktorých spotrebu a vývoz zakázalo. Stiahnutie sa týka až 7000 ton výrobkov, ktoré mohli byť potenciálne kontaminované. Hovorca firmy priznal, že nevie povedať, koľko rizikových výrobkov už mohlo byť skonzumovaných.

Predchádzajúci pokyn vydali úrady po tom, čo sa vo Francúzsku salmonelou nakazili zhruba dve desiatky kojencov. Ministerstvo teraz uviedlo, že opatrenia prijaté 2. decembra nedokázali eliminovať riziko ďalšej kontaminácie. Tento týždeň ohlásili ďalších 5 prípadov nakazených dojčiat.

Hovorca spoločnosti Lactalis uviedol, že ku kontaminácii mohlo dôjsť začiatkom mája v závode v Craon. "Ako preventívne opatrenie bolo rozhodnuté stiahnuť všetky výrobky vyrobené od 15. januára," povedal hovorca spoločnosti Michel Nalet. Lactalis cez víkend zastavil prevádzky pre čistenie a dezinfekciu.

Úrady vyzývajú rodičov, aby nepoužívali dotknuté výrobky, najmä tie, ktoré sa vo Francúzsku predávajú pod značkami Milumel a Picot. Ide o širokú škálu výrobkov predávaných výlučne v lekárňach.

Pozrite si archívne reportáže o produktoch sťahovaných v posledných mesiacoch z nášho trhu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy