Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Unikátna kniha Peteraja a Augustína očarí všetky zmysly
Zdielať na

Unikátna kniha Peteraja a Augustína očarí všetky zmysly

BRATISLAVA / Básnikovi Kamilovi Peterajovi a výtvarníkovi Martinovi Augustínovi sa podarilo vytvoriť dielo, ktoré by chcel mať vo svojej zbierke nejeden zberateľ. Umelci spolu pripravili knihu, ktorá na vás zaútočí všetkými zmyslami. Pritiahne vás vôňou ruží, oko potešia maľby a v textoch objavíte zlato.

Je bežné, že výtvarníci ilustrujú knihy básnikom, no spojene Kamila Peteraja a Martina Augustína je ešte bližšie. Básne sa prelínajú do obrazu a obrazy do textu. Kniha je bohatá nielen svojím obsahom pre texty Kamila Peteraja a ilustrácie Martina Augustína. Jej súčasťou sú aj zlatom glitrované a parfumované strany.

Do života sprevádzali knihu lupene ruží. Vôňu tohto kvetu citiť z jej strán a rozvonia nimi aj celú miestnosť. Vzácnosťou je aj originálna trojfarebná litografia, kameňotlač, ktorá sa uplatňovala najmä v druhej polovici 19. storočia ako ilustračná technika. "Každý zákazník si môže vybrať litografiu, ktorá sa mu najviac páči. Máme 200 kusov kníh s jednou litografiou, 200 kusov s druhou litografiou a 100 kusov s treťou," uviedla Gabriela Belopotocká, generálna riaditeľka vydavateľstva IKAR. 

Obálka ja zlatená a reliéfne razená. Dielo príde k majiteľovi až priamo domov. Keďže ide o vzácny kus, odporúča sa s ňou zaobchádzať ako v rukavičkách. Nejde tak o obyčajnú knihu, ale umelecké dielo, ktoré sa ochová ako dar pre ďalšie generácie. "Nemá to byť kniha, ktorú si čitateľ prečíta a založí ju do knižnice a vráti sa k nej až po nejakom čase. Je to kniha, ktorá má čitateľov sprevádzať stále, má byť vystavená doma na stole alebo na komode," povedal výtvarník Martin Augustín. 

Súvisiace články