Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci zistili, že psi vedome manipulujú s ľuďmi
Zdielať na

Vedci zistili, že psi vedome manipulujú s ľuďmi

LONDÝN / Skoro každý majiteľ psa vám potvrdí, že ten jeho sa dokáže smiať, radovať, byť smutný aj nahnevaný. Ale prečo výraz tváre naši štvornohí zvierací priatelia vlastne menia? Vysvetlenie je podľa Dr. Juliane Kaminski z Univerzity v Portsmouth jednoduché a väčšine milovníkov psov sa asi páčiť nebude.

Jej vedecký tím v novej štúdii prišiel k záveru, že psi pochopili, že ľudia sa zameriavajú na vizuálne vnemy a na zmeny výrazu veľmi reagujú. Napríklad zdvíhanie čela a výsledné "psie oči", ktoré na majiteľa tak dobre fungujú preto používajú domáci miláčikovia len vtedy, keď ich niekto sleduje.

Naopak, keď sa nikto nepozerá, tak sa ich výraz nijako nemení. A to ani v prípade podávania potravy. To podľa Dr. Juliane Kaminski potvrdzuje, že zmena výrazu nie je nijak naviazaná na emocionálny stav zvieraťa, ale naozaj len na pozornosť človeka prípadnú výhodu, ktorá by z nej mohla vyjsť.

"Závery potvrdzujú domnienky o tom, že psi sú citliví voči ľudskej pozornosti a ich výrazy sú potenciálne aktívnymi pokusmi o komunikáciu," uviedla Kaminski pre eurekalert.org. Štúdia bola založená na 24 psoch rôznych rás a odlišného veku. Pokusy prebiehali tak, že bol konkrétny pes na vodítku postavený meter od človeka a daný figurant mu následne venoval rôznu intenzitu pozornosti. Reakcie samotných objektov skúmania boli potom zaznamenávané pomocou špeciálneho systému DogFACS schopného rozpoznať aj najmenší pohyb svalstva daného zvieraťa.

Aj napriek tomu, že sa podobné zistenie môže zdať prevratné, je otázkou, nakoľko je dôležité zdomácnenie psov a nakoľko záleží na inteligencii daného tvora. Pred časom sa totiž v inej štúdii podarilo dokázať, že aj niektoré opice dokážu zmeniť výraz, pokiaľ sú si vedomé toho, že ich niekto pozoruje. Psi tak v tomto ohľade nie sú až tak výnimoční.

Maďarskí vedci zase zistili, že psi v spánku neodpočívajú ako ľudia. Práve naopak, celý čas sa učia. Pozrite si reportáž Milana Zamboja.

Súvisiace články