Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ťažký život psov. Počas spánku nezaháľajú, ich mozog intenzívne pracuje
Zdielať na

Ťažký život psov. Počas spánku nezaháľajú, ich mozog intenzívne pracuje

BUDAPEŠŤ / Ak si myslíte, že váš pes počas spánku iba oddychuje, aby načerpal nové sily, veľmi sa mýlite. Tvrdia to výskumníci z budapeštianskej univerzity. Vraj majú dôkazy, že psi počas spánku vôbec nezaháľajú. Práve naopak.

Niežeby si psíky pustili jazyk na špacír a znenazdajky "prezradili" aj to čo nemali. Tak ďaleko veda zatiaľ nepokročila. Maďarskí vedci však tvrdia, že výsledky ich výskumu hovoria jasnou rečou. Po prvýkrát totiž potvrdili u psov existenciu aktivity mozgu, ktorá dokazuje, že sa v spánku učia.

Experiment bol veľmi jednoduchý. Pätnásť skúmaných psov učili tri hodiny povely, ktoré nikdy predtým nepočuli a nepoznali ich. Keď potom havkáči zaspali, pomocou encefalografie zisťovali aktivitu ich mozgu. "Zachytili sme impulzy, nazývané spánkové vretená, ktoré úzko súvisia napríklad s vytváraním spomienok, či spracovávaním nových poznatkov," hovorí vedec Ivajlo Iotčev.

Zároveň sa ukázalo, že sučky majú oproti psíkom týchto impulzov dvojnásobne viac. Znamená to, že sa rýchlejšie a ľahšie učia. Experiment je zároveň súčasťou rozsiahleho výskumu starnutia psov. "Až dve tretiny 15 - 16 ročných psov trpia demenciou, ktorá je v mnohom podobná tej ľudskej," povedala vedkyňa Enikö Kubínyi.

Vedci dúfajú, že výsledky ich práce teraz pomôžu odborníkom nielen lepšie pochopiť proces starnutia psov, no zároveň prispejú aj k lepšiemu pochopeniu starnutia ľudí.

Psy omladzujú ľudí a pomáhajú im v boji proti kardiovaskulárnym chorobám.

Súvisiace články