Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zaobstarajte si psa, predĺžite si život a zlepšíte zdravie, potvrdili vedci
Zdielať na

Zaobstarajte si psa, predĺžite si život a zlepšíte zdravie, potvrdili vedci

BRATISLAVA / Život so psom preukázateľne zlepšuje zdravie a skutočne dokáže predĺžiť život aj o niekoľko rokov. Dôkazom je nová štúdia, ktorú publikovali švédski vedci. A dokonca, uviedli aj plemená, ktoré sú pre naše zdravie najprospešnejšie.

Dlhých 12 rokov sledovali takmer 3 a pol milióna Švédov vo veku 40 až 80 rokov - teda presne tých ľudí, ktorí už majú väčšie deti, začínajú byť pohodlnejší a preto na nich začínajú číhať kardiovaskulárne ochorenia. Tie patria stále medzi najčastejšie príčiny úmrtí na celom svete.

Podľa tejto štúdie, ľudia, ktorí si zaobstarali psíka a chodili s ním na pravidelné prechádzky, sa problémom so srdcom a cievami vyhli, prípadne sa aj s ochorením dožili vyššieho veku. "Prvý prínos kondícia - zlepšuje obeh, činnosť srdca, neviem čo, po druhé pohyb na čerstvom vzduchu zlepšuje okysličenie organizmu, okysličenie mozgu aj náladu, ktorá nám následne dodáva motiváciu podať ešte lepší výkon," hovorí kardiologička Katarína Dulková.

V letných mesiacoch navyše pohybom na čerstvom vzduchu dopĺňame dôležité vitamíny, ktoré sa inak získať nedajú. "Vitamín D. Zistilo sa, že indoorové športy, ktoré sú teraz také populárne, fitká a podobne, vôbec nie sú také prospešné pre telo, ako obyčajný pohyb na čerstvom vzduchu. A ďalšia vec, že kontakt s nejakým blízkym tvorom takisto veľmi kladne vplýva na kardiovaskulárny systém," hovorí Dulková.

Už len hladkanie psej srsti zlepšuje krvný obeh. Pes je však najmä pri osamelých ľuďoch, ktorí už nemajú manžela, alebo manželku a deti sú z domu dávno preč, najmä vynikajúci spoločník, ktorý ich stále dostane medzi ľudí a nedovolí im upadnúť do depresie. V tejto skupine sledovaných ľudí bol dokonca pozitívny vplyv psa na dĺžku života najvýraznejší. "Pretože je dokázané, že depresia veľmi zle vplýva na kardiovaskulárny systém. Psa preto môžeme považovať za antidepresívum, veľmi fyziologické, pretože nemá žiadne vedľajšie účinky," vyjadrila sa Dulková.

Majitelia psíkov mali pevnejšie zdravie najmä vďaka tomu, že mali pohyb na čerstvom vzduchu každý deň, bez ohľadu na počasie. Aby sme udržali srdce fit, je totiž nutné denne urobiť aspoň 5 až 6 tisíc krokov, čo je vychádzkovým tempom približne hodina chôdze. Ideálnych je až 10 tisíc. V štúdii preto dopadli úplne najzdravšie majitelia poľovných plemien psov, ktoré sú veľmi náročné na pohyb a je nutné sa s nimi prechádzať aspoň 2 hodiny denne.

To ale neznamená, že ak chcete žiť o niekoľko rokov dlhšie, teraz si musíte okamžite zadovážiť psa. Podobne blahodarný účinok na starších ľudí majú aj vnúčatá.

Súvisiace články