Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Milan Kňažko na krste knihy: Nie som žiadny pištolník
Zdielať na

Milan Kňažko na krste knihy: Nie som žiadny pištolník

BRATISLAVA / Elita forénznych expertov sa zišla na pôde Policajnej akadémie, aby predstavili novú publikáciu pod názvom Ranivá balistika. Za jej krstného otca si vybrali bývalého ministra kultúry a umelca Milana Kňažka.

Novú knihu nazývajú aj bibliou v oblasti streliva a balistiky. Do 600 strán vtesnali svoje 20-ročné skúsenosti tí najväčší forénzni experti či súdny znalci. "To znamená, že nielen teoretické, ale aj experimentálne praktické výsledky," vysvetlil autor knihy Ludvík Juříček, ktorý je zároveň súdny znalec v odbore strelivo a výbušniny.

V dobe teroristických útokov, nových zbraňových systémov, trestných činov či podomácky vyrobenej munície pribúda aj strelných poranení. Vysvetliť ich účinok na človeka je preto hlavným zámerom autorov, ktorí sa v knihe zaoberajú strelivom a balistikou. "Je úplne jedno či tá živá osoba zomrela pri tomto čine alebo prežila tento útok, je nutné vždy na úrovni znaleckej činnosti sa k takémuto poraneniu vyjadriť, " hovorí súdny znalec a spoluautor knihy Norbert Moravanský. 

Aby sa vedci priblížili čo najrýchlejšie k páchateľovi a trestný čin pomohli vyšetrovateľom odhaliť, na skúmanie účinkov strelného poranenia používajú okrem umelých materiálov aj mŕtve telá zvierat a ich kostí. Najlepšia je vraj prasacia kotleta.

Za krstného otca "biblie" balistiky si expreti vybrali práve spomínaného herca Milana Kňažka, do ktorého domu sa v januári vlúpal zlodej. Herec ho na mieste postrelil. "Nie som žiadny pištolník," s týmito slovami prišiel bývalý minister kultúry a umelec na pôdu Policajnej akadémie. Aj napriek tomu, že Kňažko nie je žiadny odborník v danej oblasti, pre jeho výber mali autori jasný dôvod: "Je to akési spojenie tej teórie s konkrétnou životnou praxou, ktorá sa jeho rodiny dotkla," približuje Juříček. 

"Chceme počuť, čo predchádzalo tomu, keď bol Milan Knažko nutený uchopiť svoju zbraň v legálnej držbe a vystreliť z nej," hovorí spoluautor Moravanský. Ľútosti muža, pre ktorého bola nevydarená lúpež v Knažkovom dome podľa polície štrnástym pokusom o lúpež, sudca uveril a páchateľa odsúdil na 3 roky väzenia. Poľahčujúce okolnosti sa však hercovi nepáčia. 

Súvisiace články