Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Korytnačky napádajú ľudí. Mýlia si ich s medúzami
Zdielať na

Korytnačky napádajú ľudí. Mýlia si ich s medúzami

Archívna reportáž

ANKARA / Plavcov, ktorí sa vyberú plávať do mora pri pobreží tureckej provincie Antalya, ohrozujú nevšední a nečakaní útočníci. Sú to korytnačky karety, ktoré už pohrýzli desať ľudí. Odborníci na to však majú vysvetlenie.

Karety sa totiž neživia ľudským mäsom, ale medúzami, krabmi či mäkkýšmi. Podľa doktora Mehmeta Gökoglu je problém v tom, ako dopadá a láme sa svetlo na vodnej hladine. Tento fakt umocnený stmavnutým okolím pod vodou vedie korytnačky k tomu, že si myslia, že ľudia sú medúzy. Podľa neho, čím svetlejšiu kožu má plavec, tým je pre korytnačku väčším lákadlom.

Ako jedinú ochranu pred hladnými korytnačkami odporúča Gökoglu nechodiť do mora medzi treťou a štvrtou hodinou popoludní. Vtedy je totiž uhol svetla pre zrak korytnačiek najnevýhodnejší. "Nikoho tie korytnačky nezjedli ani mu neprehrýzli kožu. Akonáhle sa pohnete, odplávajú," uvádza doktor. Mieste po uhryznutí korytnačkou pripomína údajne malé znamienko alebo odreninu. 

Gökoglu si nemyslí, že by korytnačky mali ľudí ohrozovať. Naopak, uvádza, že to, že korytnačky plávajú v mori spolu s ľuďmi je neodvrátiteľný znak toho, že je voda v tejto oblasti čistá, a že sa tam darí životu. Korytnačky totiž majú obdobie rozmnožovania, kedy vyhľadávajú teplejšiu vodu a optimálne prostredie pre svojich potomkov.  

Súvisiace články