Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Redaktor Jožo Kubáni vyliezol na prvú štvortisícovku
Zdielať na

Redaktor Jožo Kubáni vyliezol na prvú štvortisícovku

ŠVAJČIARSKO / Štyritisíc metrov nad morom je pre vysoko-horských turistov a horolezcov v Európe magickou hranicou. Nášmu kolegovi Jožovi Kubánimu sa ju podarilo prekročiť ešte o necelých tridsať metrov. Vysoké Tatry tentoraz vymenil za švajčiarske Alpy.

Keď nepočítame Rusko, v Európe sa dostanete do výšky 4 tisíc metrov nad morom len vo švajčiarskych Alpách. "V okolí sa nachádza 13 štvortisícoviek a približne päť je dobrých. Sú určené pre niekoho, kto začína s alpinizmom," vysvetľuje šéf Spolku horských vodcov v Švajčiarsku Petr Novotny.

Redaktor Jožo Kubáni si nakoniec vybral so svojimi spoločníkmi horu Allalinhorn, ktorá je v nadmorskej výške 4 027 metrov nad morom. Ak vám jej názov znie akosi arabsky, nemýlite sa. Názov jej dali Maurovia, ktorý utekali v 15. storočí zo Španielska.

Alpy bez zákazov

Hora nebola v tomto počasí náročná, čakali ich však rôzne "alpské špeciality" - trhliny a seraky. Pri svojej ceste na vrchol museli prejsť ponad trhlinu cez špeciálny most, ktorý mal hrúbku asi trištvrte metra a dĺžku do dvoch metrov. 

Aj napriek obavám, problémy s nadmorskou výškou neprišli. Bolo neobvykle teplo ale nádherne. Na rozdiel od Tatier sú miestne kopce dostupné aj bez kopcov - žiadne zákazy. Problém v Alpách majú len čierny vodcovia.

"Hrozí im veľká pokuta a keď na ňu nemajú peniaze, tak si odsedia pár dní vo väzení, pokiaľ peniaze nezoženú," šéf Spolku horských vodcov v Švajčiarsku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy