Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zabili im rodičov. V Medzilaborciach zachránili malé lastovičky
Zdielať na

Zabili im rodičov. V Medzilaborciach zachránili malé lastovičky

MEDZILABORCE / Toto sme tu ešte nemali. To sú slová pracovníkov štátnej ochrany prírody v Medzilaborciach. Po veveričkách, či zranenej sove teraz opatrujú 9 malých lastovíčat. Nebyť ľudí, uhynuli by.

Lastovičích súrodencov v chovnej stanici v Medzilaborciach musia kŕmiť každé dve hodiny. "Lastovičky dostávajú kostné červy, varený bielok , tvaroh, múčne červy. Potrebujú mať pestrú stravu, aby operenie dorástlo, aby boli schopné letu," vysvetľuje pre TV JOJ  Anna Macková zo Štátnej ochrany prírody.

Nebyť zásahu človeka, umreli by hladom. Pracovníkom štátnej ochrany prírody v Medzilaborciach jedno opustené hniezdo nahlásili v Šemetkovciach, druhé v Modrej nad Cirochou. Lastovičie mláďatá tam prišli o rodičov.

Predátor

"Pravdepodobne sa k nim dostal predátor, mačka, kuna. Ich rodičov zožrali. Bohužiaľ, jedno mláďa už bolo uhynuté, keď sme ich vyberali z hniezda," dodáva Anna Macková.

V chovnej stanici v Medzilaborciach však teraz okrem 9 lastovíčat majú aj zranenú Sovu Uralskú, päť veveričiek a okrem toho ešte aj víra. Keď sa lastovičky rozlietajú, vypustia ich do prírody.

Najlepší repelent

Ako dodáva Macková, budú pustené na mieste, kde sú aktívne hniezda lastovičiek, aby sa mohli naučiť aj loviť, aj kde nocovať. Aby boli medzi súkmeňovcami.

Hniezdia v pitvoroch či maštaliach. Rada odborníkov znie, že na noc ich treba zabezpečiť tak, aby mali rodičia k mláďatám prístup a mohli ich dokrmovať. Inak to dopadne tak ako v týchto prípadoch. A práve v tomto období je ich prítomnosť mimoriadne cenná. "Lastovičky sú najlepší repelentný prípravok, aký len môže byť. Chytá neskutočné množstvo hmyzu, takže sú veľmi užitočné," dodáva Anna Macková zo Štátnej ochrany prírody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy