Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenský milionár je muž po päťdesiatke
Zdielať na

Slovenský milionár je muž po päťdesiatke

BRATISLAVA / Už šesť rokov prieskum sleduje slovenských milionárov. Prieskumu sa sami zúčastňujú a prezrádzajú v ňom ako zbohatli, ako vnímajú aktuálne politické i ekonomické dianie, ale napríklad aj to, akými sú rodičmi.

Nie je novinkou, že aj na Slovensku nájdeme ľudí so šiestimi nulami na účte. Iba nízke percento z nich milióny zdedilo, ostatní si ich museli zarobiť vlastnými rukami. 

Presnejšie až 86 percent z nich, aj keď samozrejme nehovoríme o lopatovaní, či kosení trávy, ale o podnikaní. Pričom ich počet sa dá určiť len približne. "Podľa dostupných faktov sa dá predpokladať, že slovenských dolárových milionárov je niečo viac ako desať tisíc," informuje Stanislav Pánis, analytik J&T banky. Podľa riaditeľa prieskumu slovenskí dolároví milionári prezentujú svoje bohatstvo radšej ako tí českí. 

Stále svet mužov

Aj napriek veľkej priebojnosti žien za posledné roky, milióny na svojom účte má viac opačné pohlavie. Spomínaný prieskum už dlhodobo ukazuje, že je to stále svet mužov, a to až z 96 percent." Iba okolo 3 - 5 percent nám pribúda dolárových milionárov," uviedla riaditeľka J&T banky Anna Macaláková. Priemerný vek slovenského dolárového milionára je 52 rokov. "Je to odrazom toho, že tá cesta k tomu zarobeniu trvá nejaký čas. Napriek tomu, v porovnaní so svetom, kde je priemerný vek dolárového milionára 64 - 66 rokov, je ešte slovenský dolárový milionár pomerne mladý,"  dodala Macaláková.

Kde investujú

Tak ako v predošlých rokoch aj teraz sa ukazuje, že naši milionári sú skôr za bezpečné investície a preferujú napríklad tie dlhodobé do podielových fondov a akcií. A radi ich majú v zahraničí. Na otázku, koľko by museli zarobiť, aby prestali pracovať, odpovedalo až 63 percent, že budú pracovať vždy.

Súvisiace články