Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico: Ľudia sa musia báť. Predstavil nového šéfa protikorupčných policajtov
Zdielať na

Fico: Ľudia sa musia báť. Predstavil nového šéfa protikorupčných policajtov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico predstavil v stredu na tlačovej konferencii nového riaditeľa Odboru prevencie korupcie. Od 1. júna sa ním stane Peter Kovařík, ktorý počas vlády Ivety Radičovej šéfoval Úradu boja proti korupcii.

Robert Fico chce bojovať proti korupcii. Ľudia musia mať istotu, že keď nahlásia korupciu, tento trestný čin bude aj potrestaný, tvrdí. Do boja s korupciou nasadzuje už od 1. júna skúseného človeka. Peter Kovařík viedol v rokoch 2010 až 2012 Odbor boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru a od roku 2012 pôsobil ako policajný pridelenec SR vo Washingtone D.C. Ako policajný vyšetrovateľ pôsobil v oblasti boja proti korupcii od roku 2004. Teraz bude na čele Odboru prevencie korupcie na Úrade vlády SR.

"Vybrali sme absolútneho profesionála, ktorý mal dôveru všetkých vládnych garnitúr," povedal Robert Fico. Dodal, že v tomto prípade tak nikto nemôže hovoriť o straníckom kandidátovi. Podľa premiéra je dôležité, aby sa ľudia báli správať korupčne, povzbudzuje políciu, aby o prípadoch informovala. "Ľudia sa musia báť. Nemôžu vedieť, či tá druhá strana nemá mikrofón či kameru," povedal Fico.

Kovařík by chcel v boji proti korupcii užšie spolupracovať aj s mimovládnymi organizáciami. Je zástancom represívnych opatrení, po odhalení korupcie musia byť páchatelia potrestaní. "Som zástancom hesla 'padni komu padni'," povedal nový šéf protikorupčných policajtov. Je rád, že sa zvyšuje citlivosť spoločnosti na korupciu. Podľa samotného Kovaříka je v oblasti boja proti korupcii potrebné veci vylepšovať.

Podľa komentátora noviny.sk Arpáda Soltésza môžu byť za Ficovou protikorupčnou rétorikou prieskumy. Napríklad agentúra Ipsos nedávno zistila, že už iba 2 percentá Slovákov vnímajú ako svoj najväčší problém migráciu, avšak až takmer 20 percent poukázalo na korupciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy